Print this page

V Južnom Sudáne boli prepustení dvaja zo štyroch novinárov, ktorí boli vo väzbe kvôli zdieľaniu videozáznamu, na ktorom je vidieť, ako sa prezident krajiny pomočil. S odkazom na vyhlásenie Zväzu novinárov Južného Sudánu (UJOSS) o tom informoval server BBC. Juhosudánske úrady v januári zadržali šesť novinárov, dvaja z nich zostávajú vo väzbe.

"Apelujeme na vládu, aby prepustila Garanga Johna a Jacoba Benjamina, alebo aby boli predvedení pred súd, pokiaľ sa majú z čoho zodpovedať," stojí vo vyhlásení UJOSS.

Video natočené počas oficiálnej udalosti v decembri zachytávalo prezidenta Južného Sudánu Salvu Kiira, ako sa pomočil po tom, si stúpol pritom, keď hrala štátna hymna. Záznam sa následne rýchlo šíril po sociálnych sieťach a vyvolal otázky, či je 71-ročný prezident v dostatočne dobrej kondícii na to, aby mohol viesť krajinu sužovanú konfliktmi, potravinovou neistotou a dôsledkami klimatických zmien.

Podľa predstaviteľa Výboru na ochranu novinárov (CPJ) v subsaharskej Afrike Muthokiho Mumoa krok "zodpovedá postupu, kedy sa bezpečnostné zložky uchyľujú k svojvoľnému zadržiavaniu, kedykoľvek úradníci vyhodnotia spravodajstvo za (pre nich) nepriaznivé."