Netflixu pribudlo menej predplatiteľov, než sa čakalo

Netflixu v prvom štvrťroku pribudlo 1,75 milióna predplatiteľov, menej ako sa čakalo. Americká streamovacia služba to uviedla v utorok po skončení obchodovania na amerických burzách. Akcie spoločnosti po zverejnení hospodárskych výsledkov oslabili o viac ako deväť percent, neskôr ale znovu oživili.

Analytici odhadovali, že si služby Netflixu predplatia ďalších 2,06 milióna ľudí. Pred rokom v tomto čase firma o 200.000 predplatiteľov prišla, bol to prvý pokles predplatiteľov za viac ako desať rokov, čo zrazilo cenu akcií podniku. Podľa spoločnosti MoffettNathanson pridal Netflix v roku 2022 takmer deväť miliónov predplatiteľov - o polovicu menej ako 18 miliónov získaných v predchádzajúcom roku. Veľká väčšina nových zákazníkov pochádza z Ázie.

Netflix za tri mesiace do konca marca zvýšil tržby medziročne o takmer štyri percentá na 8,2 miliardy dolárov. Čistý zisk ale klesol o zhruba 18 percent na 1,3 miliardy dolárov.

Spoločnosť v utorok tiež oznámila, že po zhruba 25 rokoch ukončí svoju činnosť v oblasti požičiavania DVD. Ich zasielanie poštou bolo pôvodným obchodným modelom firmy založenej v roku 1997. Netflix koniec zdôvodnil nízkym využívaním služby v čase streamovania.