Print this page

Dnes večer odporúčame: Prelet nad kukučím hniezdom alebo Amerického gangstra Foto: ĆT

 


Prelet nad kukučím hniezdom (ČT1 22:15) – USA 1975 - Jeden z najlepších filmov Miloš Formana s vynikajúcim hereckým obsadením. Film získal všetkých päť hlavných Oscarov za rok 1975: Najlepší film (produkcia Saul Zaentz a Michael Douglas), herec (Nicholson), herečka (Fletcher), režisér (Miloš Forman) a adaptovaný scenár (Lawrence Hauben a Bo Goldman).
Film je natočený podľa knihy Kena Keseyho z prostredia psychiatrickej liečebne, kde sa ocitne slobodomyseľný malý podvodníček Randle P. McMurphy (Jack Nicholson), ktorého odpor k disciplíne otrasie rutinou celého zariadenia.

 Americký gangster (Plus 22:10) - USA, 2007 – Akčná dráma o vzostupe a páde jedného z najmocnejších mužov newyorského podsvetia a o obyčajnom policajtovi, ktorý ho dostal na kolená. Film s hviezdnym obsadením aj oscarovými tvorcami: v hlavných úlohách Russell Crowe a Denzel Washington. Scenáristom je Stev Zaillian (Schindlerov zoznam, Gangy New Yorku) režisérom Ridley Scott.

Izba s vyhliadkou (ČT2 21:40)- Veľká Británia 1985 - Romantická dráma, ktorá získala troch Oscarov: Výprava, Kostýmy, Scénar – a mala 5 ďalších nominácii. „Mladá Angličanka Lucy cestuje v roku 1907 so svojou gardedámou do Florencie. Tam sa zoznámi s excentrickým Georgeom. Konzervatívna viktoriánska morálka a prudérnosť sa stretáva s nefalšovanou talianskou neviazanosťou a roztopašnosťou," predstavuje film distribútor.

Vojna a Mier (ČT2 20:00) – Sovietsky zväz 1967 - Výpravné filmové dielo, nakrútené na motívy románu L. N. Tolstého. Film režiséra Sergeja Bondarčuka patrí medzi najvýraznejšie výpravné filmy. Na scénke z Bitky pri Borodine alebo požiari Moskvy bola povolaná armáda a tiež jazdný pluk. V davových scénach sa  zúčastnilo viac ako 120 000 vojakov. Film prináša detaily zo všedného, každodenného života v Rusku devätnásteho storočia.

 Veľká Británia 1985 Romantická dráma, ktorá získala troch Oscarov: Výprava, Kostýmy, Scénar – a mala 5 ďalších nominácii.  Mladá Angličanka Lucy cestuje v roku 1907 so svojou gardedámou do Florencie. Tam sa zoznámi s excentrickým Georgeom. Konzervatívna viktoriánska morálka a prudérnosť sa stretáva s nefalšovanou talianskou neviazanosťou a roztopašnosťou,“ predstavuje film distribútor.