Print this page

 ČR prejde na nový digitálny televízny štandard vo februári 2021 Ilustr.foto: Towercom

Česko přejde na digitální televizní standard DVB-T2 k 1. únoru 2021. Vyplývá to ze Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání, kterou dnes schválila vláda. Na twitteru o tom informoval ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Přechod na nový standard umožní uvolnit část kmitočtového pásma užívaného pro televizní vysílání pro rozvoj vysokorychlostního internetu. Případná aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě, které se v pásmu 700 MHz uvolní, by mohla vynést přes 4,6 miliardy Kč.

Česko by mělo zahájit přechod pozemního digitálního vysílání z nynějšího standardu DVB-T na DVB-T2 v druhé polovině letošního roku. Mládek dnes dále uvedl, že ministerstvo průmyslu v souvislosti s přechodem na nový standard digitálního vysílání na podzim zahájí informační kampaň.

Podle strategie si přechod vyžádá celkové náklady mezi 871 miliony a 1,05 miliardy Kč. Náklady budou souviset jak se změnou technologií a potřebou provozovat dvě přechodové sítě, tak s analýzami, monitoringem a informační kampaní. Ta bude upozorňovat spotřebitele na nutnost pořídit si televizní přijímač nebo set top box schopný přijímat signál v DVB-T2.

Náklady budou hrazené z radiokomunikačního účtu, kam by měl plynout výnos ze zvýšeného výběru poplatků za využívání rádiových kmitočtů, a částečně z rozpočtu ministerstva průmyslu a obchodu. Bez započtení výnosů aukce mají být čisté výnosy přechodu pro stát mezi 109 a 295 miliony Kč.

Terestrické vysílání má nyní podíl na distribuci TV signálu k divákům kolem 60 procent. Zbytek připadá na kabelové a internetové televize a satelitní vysílání. DVB-T2 umožňuje vysílat více programů ve vyšší kvalitě na nižším množství frekvencí. Celkem DVB-T2 umožní vysílání šesti celoplošných multiplexů místo dosavadních čtyř.

Vybavenost domácností televizory, které umožňují příjem signálu DVB-T2 HEVC, je podle dřívějšího vyjádření vedoucího expertní skupiny MPO pro digitalizaci Pavla Dvořáka nyní téměř nulová.

Lidé zatím televizory pro DVB-T2 příliš nekupují. Podmínky DVB-T2 splňuje podle Tomáše Krátkého z Euronicsu přibližně 70 procent nových TV na trhu, u některých z nich ale bude zřejmě zapotřebí přehrání softwaru. "Ceny televizí vybavené tunerem DVB-T2 H.265 se pohybují od necelých 9000 korun. Televizory s úhlopříčkou kolem 100 cm začínají na 10.500 Kč," uvedl Krátký letos v dubnu. Ostatní televize budou potřebovat set-top box, jehož cena by se měla pohybovat v řádu stokorun.