Print this page

Uvítací ceremoniál pre amerického prezidenta Baracka Obamu na letisku v čínskom meste Chang-čou poznamenalo hneď niekoľko nepríjemných incidentov.

Vedenie letiska nenechalo pre prezidenta USA pristaviť príslušné schodíky, aby mohOL zo svojho špeciálu zísť na červený koberec, a na ploche vypukla hlasná hádka medzi členkou americkej delegácie a čínskym bezpečnostným agentom, uviedla agentúra AP.

Obama priletel do východnej Číny v sobotu na samit skupiny najväčších svetových ekonomík G20. V sobotu rokoval šéf Bieleho domu so svojím čínskym náprotivkom.

Po prílete do Chang-čou bol Obama nútený vyjsť z lietadla po schodíkoch nepríliš často používaným východom na bruchu Air Force One. Na ploche potom vypukla hádka medzi členkou Obamovej delegácie a čínskym agentom, ktorý sa napriek zvyklostiam pokúsil s poukazom na bezpečnostné dôvody vyhnať z prezidentovej blízkosti amerických novinárov. Keď mu úradníčka oznámila, že Američania v tomto prípade trvajú na svojich pravidlách, začal muž kričať "Toto je naša krajina! Toto je naša letisko!"

Agent sa tiež pokúsil zabrániť poradkyni prezidenta pre otázky národnej bezpečnosti Susan Riceovej, aby sa pridala k svojmu šéfovi. Zasiahnuť museli americkí agenti.

Sám Obama, ktorý hádku podľa amerických médií nevidel, neskôr vyhlásil, že si nemyslí, že by problémy s tlačou na letisku odrážali ťažkosti v americko-čínskych vzťahoch. Podobné pnutie podľa neho nastáva vždy, keď Biely dom rokuje, koľko amerických novinárov bude môcť sprevádzať prezidenta a zahraničného vodcu. Biely dom sa nebude ospravedlňovať za to, že podporuje prístup tlače, dodal Obama. "Nezanechávame naše hodnoty a ideály za sebou, keď tieto cesty podnikáme," povedal. Význam incidentu ale nechce preceňovať.