Print this page

Nemecká prokuratúra zastavila trestné stíhanie satirika Jana Böhmermanna kvôli posmešnej básni o tureckom prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi. Najvyšší turecký predstaviteľ požadoval umelcovo potrestanie. Nemecké úrady dnes podľa agentúry DPA v súvislosti s týmto prípadom oznámili, že satirikovu "trestnú činnosť nemožno s potrebnou istotou dokázať".

Böhmermann na konci marca vo verejnoprávnej televízii ZDF predniesol báseň, ktorá obsahovala mnoho vulgarizmov a opisovala tureckého prezidenta Erdogana ako človeka, ktorý porušuje ľudské práva, ale aj ako niekoho, kto máva sex so zvieratami či sleduje detské porno. Nemecký komik tak reagoval okrem iného na prípady porušovania slobody slova a tlače v Turecku.

Súhlas k jeho trestnému stíhaniu dala nemecká vláda, ktorá tak vyhovela tureckej žiadosti. Na kancelárku Angelu Merkelovú sa následne kvôli tomu zniesla vlna kritiky. Kabinet ale argumentoval tým, že v právnom štáte má o porušení zákona rozhodovať prokuratúra a súd, nie vláda.

Prokuratúra stíhanie začala na základe Erdoganovho trestného oznámenia a pre podozrenie, že sa Böhmermann dopustil urážky zahraničnej hlavy štátu. Aj preto dal Merkelovej kabinet súhlas na vyšetrovanie. Zároveň chce predložiť novelu, na základe ktorej by trestný čin urážky orgánov alebo predstaviteľov cudzieho štátu zo zákona zmizol.

Dnešné rozhodnutie prokuratúry ale ešte neznamená koniec justičnej dohry satirické básne. Spor bude ešte predmetom občianskeho konania, ktoré začne 2. novembra pred krajinským súdom v Hamburgu. Erdogan sa domáha, aby celý text posmešného dielka bol zakázaný. Hamburský súd v máji predbežným opatrením zatiaľ satirikovi zakázal verejne opakovať časti básne.