Print this page


Rozruch v meste Kaluga pri Moskve vyvolal predajný automat na pleťovú vodu Bojarka s extraktom z hlohu. Háčik je však v tom, že kozmetický a liečebný prípravok obsahuje 75 percent liehu, a tak záujem možno podľa médií čakať hlavne medzi alkoholikmi. Fľaštička z automatu, ktorý má na rozdiel od lekární otvorené po 24 hodín denne, stojí 20 rubľov (asi 30 centov).

"Extrakt z hlohu je liečebným prostriedkom, a tak sa podľa zákona smie predávať len v lekárňach. Používa sa na liečbu problémov so srdcom, ale milovníci alkoholu si s jeho pomocou lieči úplne inú bolesť. Vďaka nízkej cene je dopyt veľký, čo sľubuje vlastníkom automatov vysoké zisky," poznamenal lokálny server Kaluga 24.

Podobný automat sa podľa Newsru.com objavil na začiatku roka v Saratove, ale natoľko lákal dospievajúcu mládež, že verejnosť donútila prevádzkovateľa, aby prístroj odstránil.

Experti tvrdia, že kvôli hospodárskej kríze chudobnejší Rusi nemajú peniaze na to, aby si mohli dovoliť kúpu liehovín v obchodoch, a tak stále častejšie prechádzajú na pitie rôznych náhradiek s obsahom liehu, vrátane prostriedkov na umývanie okien. Navyše sa na kozmetiku, lekárske prípravky alebo čistiace prostriedky nevzťahujú vekové či časové obmedzenia na predaj alkoholu, ktoré úrady zaviedli v snahe čeliť epidémii alkoholizmu.

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie v súvislosti s holdováním alkoholu každým rokom zomiera pol milióna Rusov.