Vodca talianskych populistov chce proti médiám vytvoriť ľudové súdy

Vodca talianskeho populistického Hnutia piatich hviezd (M5S), bývalý komik Beppe Grillo, navrhol vytvorenie akýchsi ľudových súdov, ktoré by zasahovali proti médiám, ktoré "vyrábajú falošné správy". Reagoval tak na dlhodobo kritický postoj veľkej časti médií voči jeho strane aj jemu samému. Jeho výroky vyvolali podľa agentúry AFP veľký rozruch na talianskej verejnej scéne.

Grillo napísal na svojom blogu, že by vydavatelia mali v prípade zistenia lží v tlači alebo televízii, ktoré obvinil zo snahy zdiskreditovať M5S, "sa so sklonenou hlavou verejne ospravedlniť" a zverejniť správnu verziu na začiatku spravodajského vysielania alebo na prvej stránke novín.

"Noviny a televízia sú najväčšími výrobcami falošných informácií v krajine, aby si tí, ktorí sú pri moci, ju udržali," vyhlásil Grillo.

Talianske médiá okamžite reagovali podľa AFP s rozhorčením. Riaditeľ súkromného spravodajského kanála La 7 Enrico Mentana oznámil, že podá proti Grillovi sťažnosť. Federácia talianskej tlače FNSI odsúdila Grillovu snahu "lynčovať" novinárov.

Reagovali aj politici. Senátor vládnej Demokratickej strany Stefano Esposito obvinil Grilla z fašistických tendencií. Ozvala sa aj strana Forza Italia bývalého premiéra Silvia Berlusconiho, ktorej pripomenula cenzorské praktiky z čias vlády fašistického diktátora Benita Mussoliniho.