Jamie Oliver zavrie v Británii kvôli brexitu šesť reštaurácií

Slávny britský šéfkuchár a nositeľ Radu britského impéria Jamie Oliver zavrie šesť zo svojich 42 talianskych reštaurácií v Británii. Dôvodom sú horšie obchodné podmienky a klesajúci kurz libry po ohlásenom odchode krajiny z Európskej únie, napísala agentúra AP.

Päť Oliverových reštaurácií v Anglicku a jedna v Škótsku ukončí prevádzku v prvom štvrťroku tohto roka. "Toto je náročný trh a po brexite ho tlaky a neistoty urobili ešte komplikovanejším," povedal výkonný riaditeľ Jamie Oliver Restaurant Group Simon Blagden. Prepad hodnoty libry napríklad zvýšil firme náklady na nákup surovín v Taliansku.

Uzatvorenie sa podľa agentúry AFP dotkne približne 120 zamestnancov, čo je menej ako päť percent z celkovej pracovnej sily reťazca. Blagden sľúbil, že týmto ľuďom ponúkne iné miesta v rámci podnikateľskej skupiny.

Firma chce s partnerskými subjektmi zriadiť 22 nových reštaurácií v zahraničí. V cudzine má teraz spoločnosť 36 prevádzok.

Štyridsaťdvaročný propagátor zdravého stravovania Oliver si zabezpečil celosvetovú popularitu televíznymi relácie o varení, ktoré sa vysielali v desiatkach krajín a knižnými kuchárkami so svojimi receptami. V roku 2005 mu kráľovná Alžbeta II. udelila Rad britského impéria.