Jedna fotka zachytila ​​500 členov čínskej rodiny aj prerod celej krajiny

Viac ako 500 členov jednej čínskej rodiny zachytáva obria skupinová fotografia urobená za pomoci dronu počas nedávnych osláv čínskeho nového roka. Príslušníci niekoľkých generácií jednej rodiny sa nechali zvečniť na východe Číny, kde sa zišli pri príležitosti dokončenia svojho detailného rodokmeňa. Snímka v dedine, odkiaľ rodina pochádza, symbolizuje aj dramatické zmeny, ktorými Čína za posledné desaťročie prešla, napísal denník The Guardian.

Portrét u čadičových útvarov vznikol na začiatku februára v dedine blízko mesta Čeng-čou v provincii Če-ťiang, asi 240 kilometrov na juh od Šanghaja. Zenovy sa tak ako iné rodiny rozhodli odfotiť, na rozdiel od väčšiny ostatných sa ale ich fotka stala hitom internetu.

Množstvo ľudí na portréte by zaplnilo dve lietadlá Boeingu 787. Fotograf musel využiť dron, aby s jeho pomocou vtesnal toľko osôb do jediného záberu.

Zenový sa nechali zvečniť v dedine, z ktorej odvodzujú svoj pôvod a v ktorej je aj dnes významným predstaviteľom jeden z členov rodu. Ten patrí už k 26. generácii a zhodou okolností má meno, ktoré v čínštine znamená stretnutie, uviedol spravodajský portál BBC.

Vytvorenie aktualizovaného rodokmeňa trvalo dva a pol roka. Bádatelia identifikovali najmenej 2000 žijúcich členov rozvetvenej rodiny, ktorej história siaha do obdobia pred 800 rokmi.

Pohnuté 20. storočia s vojnou, diktatúrou, hladomorom a následným ekonomickým zázrakom viedlo k rozptýleniu mnohých čínskych rodín. Zenový sa zišli z rôznych kútov krajiny - Pekingu, Šanghaja i vzdialené severozápadnej provincie Sin-ťiang. Časť tiež priletela z ostrova Taiwan.

"Čína smeruje k modernosti, ale korene Číňanov v ich rodnej krajine nikdy nezmiznú," povedal člen rodiny.