Český rozhlas zriadil päťčlennú etickú komisiu

Český rozhlas zriadil päťčlennú etickú komisiu Foto: ČRo

Český rozhlas zřídil pětičlennou etickou komisi jako poradní orgán generálního ředitele.

Smyslem jejího ustanovení je zlepšování služeb pro posluchače, které by se měly odrazit především v programu a vysílání. ČRo to dnes oznámil v tiskové zprávě.

Členové komise jsou jmenováni generálním ředitelem ČRo na dobu jeho funkčního období. V komisi zasednou předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa, předseda České neurochirurgické společnosti Vladimír Beneš, emeritní rektor Vysoké školy ekonomické v Praze Richard Hindls, plzeňský biskup Tomáš Holub a někdejší předsedkyně Akademie věd České republiky Helena Illnerová.

"Mou vizí je a bude Český rozhlas jako médium veřejné služby, které bude maximálně otevřené veřejnosti. Z tohoto důvodu jsem zřídil funkci ombudsmana ČRo, který se zabývá podněty našich posluchačů. Nyní, přesně po roce, začne pracovat etická komise složená z odborníků a osobností. Jejím úkolem bude být mým poradním orgánem, který nabídne komplexní pohled na Český rozhlas zvenčí," uvedl generální ředitel ČRo René Zavoral, který ustanovení etické komise rovněž přislíbil ve svém kandidátském projektu.

Postoupené podněty bude komise zkoumat na neveřejných zasedáních z hlediska relevantních přístupů profesní etiky a s přihlédnutím k aplikaci Kodexu ČRo. Členem nemůže být jmenována osoba, která je v základním pracovněprávním vztahu s ČRo. Usnesení etické komise budou zveřejňována na internetových stránkách Českého rozhlasu, jejím tajemníkem bude ombudsman ČRo Milan Pokorný, který bude její činnost koordinovat. Etická komise by měla zasedat zhruba jednou měsíčně.