Šéf FBI považuje Rusko za najväčšiu hrozbu pre celý svet

Ruská vláda sa neprestáva miešať do americkej politiky, vzhľadom k svojim zámerom a schopnostiam je Rusko najväčšou hrozbou pre všetky národy sveta. Pri vypočutí v právnom výbore amerického Senátu to vyhlásil šéf Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) James Comey. Výbor si ho predvolal, aby zistil stav vyšetrovanie údajných zásahov Moskvy do minuloročných prezidentských volieb v USA.

Comey v Kongrese odpovedal na otázky republikánskeho senátora Lindsayho Grahama, či ruské úrady poskytujú aktívnu ochranu hackerom a či sa neprestávajú miešať do americkej politiky. Chcel počuť, či by mali Spojené štáty ruským akciám zamedziť a či sa Moskva zastaví len v prípade, že pocítia vlastné ohrozenie. Na všetky otázky Comey odpovedal kladne.

Šéf FBI potvrdil skoršie zistenia svojho úradu, že Rusko je zodpovedné za hackerské útoky na servery Demokratickej strany počas minuloročnej predvolebnej kampane, v ktorej Hillary Clintonová zvádzala súboj s Donaldom Trumpom.

Moskva akékoľvek podobné obvinenia odmieta, skepticky sa k nim vyjadril aj Trump.

Otázky senátorov smerovali tiež k rozhodnutiu Comeyho informovať tesne pred vlaňajšími voľbami Kongres o obnove vyšetrovania Clintonovej v súvislosti s jej e-mailovým škandálom. Tento krok bol podľa presvedčenia demokratov jednou z príčin jej prekvapivej prehry.

Comey vylúčil, že by politika mohla činnosť FBI ovplyvniť. Pri predstave, že by svojím konaním ohrozil volebnej šance Demokratickej strany, sa mu vraj robí "ľahko nevoľno".