V Afganistane bolo tento rok zabitých už desať novinárov

V Afganistane v prvej polovici tohto roka vzrástol počet zabitých novinárov. Pri násilnostiach zahynulo tento rok už najmenej desať žurnalistov, čo je o 35 percent viac ako v rovnakom období vlani, informovala agentúra AFP. Za väčšinou útokov na novinárov stojí podľa AFP islamistické hnutie Taliban alebo miestna odnož teroristickej skupiny Islamský štát.

"V prvých šiestich mesiacoch roku 2017 bolo zaznamenaných 73 prípadov násilia proti novinárom. Desať žurnalistov bolo usmrtených, 19 zmlátených a 12 zranených," uvádza sa v správe Afganského výboru pre bezpečnosť novinárov (AJSC), z ktorej citovala agentúra AFP.

Okrem povstalcov správa kritizuje aj afganskú vládu, ktorá vraj obmedzuje prístup k informáciám a vytvára pre prácu reportérov problematické podmienky.

Za celý minulý rok bolo v Afganistane zabitých 13 novinárov, čo bol rekordný počet. Táto bilancia urobila z Afganistanu druhú najnebezpečnejšie krajinu pre novinárov na svete. Prvú priečku drží Sýria, kde bolo v minulom roku usmrtených 19 novinárov.