Turecko sľubuje obmedziť výpady tureckých médií proti Číne

Turecko považuje bezpečnosť Číny za rovnako dôležitú ako svoju vlastnú a bude sa snažiť obmedziť akékoľvek protičínske výpady tureckých médií. Na stretnutí so svojím čínskym kolegom Wangom I to povedal vedúci diplomacie Turecka Mevlüt Çavuşoglu.

"Nebudeme v Turecku vôbec umožňovať ísť proti Číne a podnikneme potrebné kroky na odstránenie správ tureckých médií proti Číne," povedal Çavuşoglu pri spoločnom briefingu v Pekingu.

Čína a Turecko niekoľkokrát oznámili, že majú záujem o intenzívnejšiu vzájomnú spoluprácu, najmä v oblasti bezpečnosti a boja proti terorizmu. Peking sa obzvlášť zaujíma o veľkú menšinu etnických Ujgurov, ktorí odchádzajú do Turecka v dôsledku nepokojov v čínskom autonómnom regióne Xinjiang v severovýchodnej časti krajiny.

Ankara bola kritizovaná mimovládnymi organizáciami a západnými politikmi za to, že nerešpektujú slobodu prejavu. Nezávislá organizácia P24 už skôr vyhlásila, že v predchádzajúcom roku bolo v Turecku zatvorených 170 médií a vydavateľstiev a bolo zadržaných viac ako 200 novinárov. Za mrežami ostalo ešte 150 z nich.