Nakladateľ stiahol z vôle Pekingu články o čínskej politike

Prestížne britské nakladateľstvo Cambridge University Press CUP na nátlak Pekingu zablokovalo v Číne internetový prístup k stovkám vedeckých článkov a knižných recenzií, ktoré sa zaoberajú čínsku politikou. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Články a recenzie zverejnil časopis China Quarterly a čínska vláda ich obsah pokladá za politicky citlivý.

Britský nakladateľ dnes vo vyhlásení uviedol, že požadovaný obsah odstránil, aby jeho ďalšie akademické a vzdelávacie materiály mohli byť v Číne naďalej dostupné. Dodal tiež, že cenzúra obsahu nebola jeho iniciatívou.

Články, ktoré čínska vláda požiadala stiahnuť, sa týkali viacerých tém od udalostí na námestí Brány nebeského pokoja (Tchien-an-men) v roku 1989 cez kultúrnu revolúciu, Tibet až po Taiwan, informovalo nakladateľstvo CUP. Podľa šéfredaktora časopisu China Quarterly Tima Pringlea bolo takto zcenzurovaných viac ako 300 článkov a recenzií.

"Toto obmedzenie akademickej slobody nie je izolovaným javom, ale ďalším výhonkom politík, ktoré v čínskej spoločnosti zužujú priestor verejnej angažovanosti a debaty," komentoval udalosť Pringle.

Nakladateľstvo CPU uviedlo, že ho "znepokojuje nárast obdobných požiadaviek" a že túto otázku preberie so zástupcami Číny na knižnom veľtrhu, ktorý bude v Pekingu.

Čínsky prezident Si Ťin-pching od svojho nástupu do úradu v roku 2012 utužuje cenzúru a snaží sa upevniť vplyv komunistickej strany.

Pravidelne býva v Číne cenzurované zahraničné spravodajstvo, ale cenzúrovanie akademických časopisov s obmedzeným čitateľským publikom sú nezvyklé.