V krajine vyhlásili nočný zákaz vychádzania pre obavy z "upírov"

Hoaxy majú rôzne podoby.


Juhoafrickou krajinou Malawi sa šíri strach z bytostí, ktoré podľa niektorých miestnych obyvateľov pijú ľudskú krv ako súčasť magických rituálov. O život kvôli tomu prišlo najmenej päť ľudí, na ktorých ako na domnelých "upírov" zaútočil rozvášnený dav. Vláda v obavách z pokračovania násilností zaviedla zákaz nočného vychádzania, informovala stanica BBC.

Podľa miestnych pracovníkov OSN, ktorá z obáv o bezpečnosť stiahla svojich ľudí z dvoch oblastí na juhu krajiny, sa upírske povesti začali šíriť zo susedného Mozambiku. Prezident Malawi Peter Mutharika sľúbil, že zabitie ľudí podozrivých z pitia ľudskej krvi nechá dôkladne vyšetriť. Vychádzať z domu sa teraz smie len medzi siedmou a 17. hodinou.

Úroveň vzdelanosti je v krajine veľmi nízka a šírenie povier súvisiacich s čarodejníctvom či inými okultnými praktikami nie je výnimočné. Násilnosti spojené s upírskymi poverami vypukli v krajine už v roku 2002. Malawi patrí tiež k niekoľkým africkým krajinám, kde je v ohrození život albínov, pretože miestni veria, že elixíry pripravené z ich tiel im zaistia zdravie a šťastie.