CNN plánuje spoplatniť časť svojho webu

 

Spoločnosť CNN plánuje budúci rok spoplatniť časť svojho spravodajstva na internete, ide o súčasť päťročného plánu získať nové zdroje príjmov. Do roku 2022 by mala divízia CNN Digital Worldwide dosiahnuť príjmy jednej miliardy dolárov proti tohtoročnému očakávanému príjmu 370 miliónov USD. S odvolaním sa na vlastné zdroje to napísal server The Wall Street Journal (WSJ).

Prezident spoločnosti CNN Worldwide Jeff Zucker, ktorý kedysi hrozil, že televízne podnikanie si nemôže dovoliť meniť "analógové doláre za digitálne centy", teraz vníma internetové podnikanie ako stredobod CNN.

Po investovaní do internetových špeciálov zameraných na politiku a podnikanie a po spustení online videá spoločnosť má ďalšie plány. Predplatné, ktoré má byť zavedené v druhom štvrťroku budúceho roka, umožní klientom prístup k sekciám nad rámec špeciálov CNN Money a CNN Politics. Druhou možnosťou je poskytovať doplnkový, menej špecializovaný obsah ku všetkým sekciám CNN. O cenách zatiaľ rozhodnuté nebolo.

"Musíme pre predplatné nájsť ďalšie produkty," povedal Zucker v rozhovore pre WSJ. "Musíme experimentovať s elektronickou komerciou a ja myslím, že musíme nájsť spôsob, ako speňažiť prevádzku na internete," dodal.

Väčšina financií CNN Digital teraz pochádza hlavne z reklám, ktoré sa zobrazujú pred videom. Cieľom podniku je príjmy rovnomerne rozdeliť medzi reklamu a priame platby od zákazníkov.

Presvedčiť užívateľov, aby za spravodajstvo platili, podľa WSJ nebude jednoduché. CNN sa snaží svoj obsah zatraktívniť a ponúka novinky, ako sú napríklad vstupy jedného i viacerých novinárov do živého televízneho alebo online spravodajstva. Vo štvrtok firma predstavila novinku CNN Underscored - poradcu nakupovania na internete, kde svojim čitateľom ponúka rôzne produkty a služby.