Print this page

  

Americká spoločnosť Amazon sa chystá nakrútiť fantasy seriál na motívy románovej trilógie Pán prsteňov britského spisovateľa J. R. R. Tolkiena. V pondelok Amazon oznámil, že získal na príbeh zo Stredozeme svetové televízne práva. Vzniknúť by malo niekoľko seriálových radov.

Dej nového seriálu by mal predchádzať udalostiam z prvého dielu trilógie Pán prsteňov, teda Spoločenstva Prsteňa. Tolkienove fantasy romány sú podľa Amazonu "kultúrnym fenoménom". Americká spoločnosť sa nemôže dočkať až vezme fanúšikov na "novú epickú cestu" do Stredozeme, píše vo vyhlásení.

Dátum uvedenia seriálu, ani mená umelcov, ktorí by sa na jeho tvorbe mali podieľať, Amazon neoznámil. Nezverejnil ani cenu, za ktorú práva kúpil. Podľa serveru Deadline zaplatil Amazon viac ako 200 miliónov dolárov.

Okrem niekoľkých radov seriálu by mohol vzniknúť aj takzvaný spin-off, teda príbeh odvodený od hlavnej línie projektu, ktorý rozvíja jeden jej motív. Aby sa mohli záujemcovia na nové príbehy zo sveta ľudí, elfov, trpaslíkov a čarodejníkov pozrieť, museli by si predplatiť službu Amazon Prime.

Tri filmy, ktoré podľa Tolkienovej trilógie natočil režisér Peter Jackson - Spoločenstvo Prsteňa, Dve veže a Návrat kráľa - zarobili podľa agentúry Reuters po celom svete tri miliardy dolárov. Získali tiež celkom 17 cien americkej filmovej akadémie Oscar. Úspešné boli aj filmy na motívy ďalšieho Tolkienovho diela Hobit alebo Cesta tam a zase späť.