Rádio Slovensko odvysiela cyklus príspevkov o rozdelení ČSFR

  

Cyklus k 25. výročiu vzniku Slovenska o tom, čo všetko mu predchádzalo, odznie v pracovných dňoch od 18. decembra v poludňajších Rádiožurnáloch a po 16:45 v popoludňajšom prúdovom vysielaní. Osem príspevkov pripraví legenda rozhlasového vysielania Michal Tvarožek.

RTVS si s využitím bohatého rozhlasového archívu pripomenieme dôležité míľniky a udalosti, ktoré priviedli Slovensko od pádu socializmu a nástupu slobody a demokracie k štátnej samostatnosti. Pamätníkom oživí a mladším poslucháčom objasní, prečo prišlo k rozdeleniu bývalého Česko-Slovenska, ktoré si síce pôvodne väčšina občanov i politikov neželala, avšak vzhľadom na spomínaný vývoj proti nemu napokon neprotestovala.

Programový riaditeľ rozhlasu Michal Dzurjanin ocenil spoluprácu s Michalom Tvarožekom pri príprave príspevkov, ktorý spomínané udalosti aktívne sledoval ako redaktor a bol pri kľúčových momentoch vzniku samostatného Slovenska. „Teší ma, že Slovenský rozhlas môže využiť jeho bohatú historickú pamäť," poznamenal.

„Miško Tvarožek je späť tam, kam neodmysliteľne už takmer pol storočia patrí; jeho skúsenosť, prehľad, nadhľad a tvorivý duch opäť obohatia poslucháčov i rozhlasových kolegov," dodal riaditeľ Sekcie spravodajstva, športu a publicistiky RTVS Juraj Rybanský.

Dlhoročný moderátor a redaktor, ktorý v rozhlase pracuje od roku 1968, sa po minuloročných vážnych zdravotných komplikáciách opäť objaví v éteri už piatok 1. decembra. Pri príležitosti jeho blížiacich sa 75. narodenín bude hosťom Nočnej pyramídy, ktorá sa v Rádiu Slovensko začína o 22:20.