Print this page

 

Takmer 200 talianskych novinárov má nejakú formu policajnej ochrany, uviedlo talianske ministerstvo vnútra. Žurnalistom, najmä tým na juhu krajiny a v Ríme, hrozí nebezpečenstvo najmä z prostredia organizovaného zločinu a extrémistických organizácií, informovala organizácia Reportéri bez hraníc. Pred redakciou denníka La Repubblica sa včera zhromaždili maskovaní prívrženci krajne pravicovej skupiny Forza Nuova (FN) a po niekoľkých novinároch hádzali svetlice.

Z komuniké ministerstva vnútra vyplýva, že 19 žurnalistom bola pridelená stála policajná eskorta a u ďalších 167 novinárov polícia prikročila k ľahším bezpečnostným opatreniam, napríklad pravidelne hliadkuje v mieste ich bydliska.

"Osobitná pozornosť bude venovaná najmä hrozbám z prostredia neonacistických či neofašistických zoskupení a organizovaného zločinu," uviedlo ministerstvo vnútra. To zriaďuje stredisko, ktoré sa bude zastrašovaním novinárov zaoberať.

Reportéri bez hraníc uvádzajú, že k nepriaznivej situácii talianskych novinárov prispel nemalou mierou šéf populistického Hnutia piatich hviezd Beppe Grillo. Novinárov, ktorí mu nevyhovujú totiž verejne stigmatizuje.

Mimovládne organizácie obhajujúce slobodu tlače a médií na svojom webe tiež upozorňujú na tlak politikov a rastúce autocenzúru. V tejto súvislosti zmieňujú nedávno schválený zákon, podľa ktorého môže byť ohováranie politika, sudcu či štátneho úradníka potrestané odňatím slobody v rozmedzí šesť až deväť rokov.