Kniha Gustáv Husák odkrýva nové skutočnosti o bývalom prezidentovi

Kniha Gustáv Husák odkrýva nové skutočnosti o bývalom prezidentovi Foto: Martinus

      

Kniha historika Michala Macháčka Gustáv Husák predstavuje posledného komunistického prezidenta Československa z menej známej stránky. V obsiahlej publikácii symbol normalizačného režimu 70. a 80. rokov vystupuje ako významný slovenský intelektuál medzivojnovej éry, účastník Slovenského národného povstania aj ako obžalovaný v procese s buržoáznymi nacionalistami. Autor sleduje Husákov vzostup a pád aj pozvoľný návrat k moci zavŕšený po auguste 1968. Pred dvadsiatimi ôsmimi rokmi, 10. decembra 1989, Husák ako svoj posledný krok v prezidentskej funkcii vymenoval novú federálnu vládu na čele s Mariánom Čalfom. Krátko potom abdikoval.

"Cieľom bolo splatiť historiografii dlh, stále chýbala podrobná a komplexná biografia o živote a diele tohto slovenského a československého politika," povedal Macháček. Osobnosti Husáka sa venoval deväť rokov. Vychádzal z výskumu dosiaľ neznámych prameňov z českých, slovenských a ruských archívov i materiálov zo súkromného archívu Husákovej rodiny. "Zdá sa mi, že autor knihy pozná môjho otca lepšie ako ja," komentoval dielo Husákov syn Vladimír.

Husákova biografia sleduje kariéru politika od samých počiatkov, zameriava sa na jeho pôvod a rodinné zázemie, mladosť, štúdiá a vstup do komunistickej strany. Jedným z hlavných bodov je Husákovo pôsobenie za vojny a za Slovenského národného povstania a v prvých povojnových rokoch, kedy sa ako vedúca postava komunistov prvýkrát dostal do vrcholnej politiky. Nasledoval strmý pád a odsúdenie v procese so "slovenským buržoáznymi nacionalistami" a mnohoročné väznenie. Autor opisuje jeho úspešnej snahy o rehabilitáciu a postupný návrat na mocenské výslnie.

"Macháčkov Husák je dielom, ktoré si zaslúži odbornú i spoločenskú rezonanciu. Niet sporu, že text vyvolá diskusie, ale to ešte zvyšuje jeho prospešnosť. Pokladám ho za dielo nepochybnej odbornej hodnoty a vysokej úrovne," ocenil dielo český historik špecializujúci sa na obdobie 19. a 20. storočia Robert Kvaček.

Aj podľa Jána Rychlíka, znalca moderných dejín slovanských národov, je Macháčkova kniha v mnohých ohľadoch priekopnícka. "Prvýkrát je podaný komplexne a vyčerpávajúcim spôsobom život a politická kariéra Gustáva Husáka. Téma je spracované na vysokej úrovni, s hlbokou znalosťou veci na základe pôvodného archívneho materiálu, pričom prvýkrát boli využité dokumenty z moskovských archívov," uviedol Rýchlik.