Ruský parlament zruší obmedzenia pre médiá, ak to urobí aj USA

Rusko je pripravené odvolať opatrenia proti americkým médiám,ktorésaocitli na takzvanom zozname zahraničných agentov, ak rovnaký krok v prospech ruských médií urobia Spojené štáty. V dnešnom rozhovore s ruskou spravodajskou stanicou RBC TV to vyhlásila predsedníčka hornej komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková.

"Keď Spojené štáty opatrenia stiahnu, potom my urobíme to isté," povedala predsedníčka Rady federácie Matvijenková. Dodala, že bola sklamaná, keď sa Rusko muselo k odvete uchýliť.

Americké ministerstvo spravodlivosti prinútilo ruskú spravodajskú stanicu Russia Today (RT), aby svoju pobočku v USA zaregistrovala ako zahraničného agenta. Opatrenie je reakciou na údajné šírenie dezinformačnej propagandy a na snahu Moskvy ovplyvniť minuloročné prezidentské voľby v USA.

Ruskí poslanci v reakcii na americký krok odpovedali zriadením vlastného zoznamu zahraničných agentov, kam boli zaradené okrem iného rozhlasové stanice Hlas Ameriky a Rádio Sloboda (Rádio Slobodná Európa) finančne podporované americkou vládou.