Saudská Arábia povolí po viac ako 30 rokoch verejné kina

  

 

 

Saudská Arábia dnes oznámila, že povolí v krajine prevádzkovanie verejných kín. Prvé kino po viac ako 30 rokoch by sa v tejto konzervatívnej moslimskej krajine malo podľa agentúry AP otvoriť budúci rok na jar. Ide o súčasť reforiem 32-ročného korunného princa Muhammada bin Salmána, ktorý už v poslednej dobe oznámil niekoľko podobných, na Saudskú Arábiu prekvapivých krokov, napríklad že od budúceho roka budú ženy v krajine môcť riadiť auto.

"Otvorenie kín bude katalyzátorom ekonomického rastu a diverzifikácie. Rozvojom kultúrneho sektora vytvoríme nové pracovné miesta," uviedlo saudskoarabské ministerstvo kultúry. Podľa agentúry AP počíta saudská vláda, že otvorenie kín prinesie do roku 2030 do rozpočtu 24 miliárd dolárov a vytvorí cez 30.000 pracovných miest. Do roku 2030 počíta Rijád s otvorením asi 300 kín v celej krajine.

Saudská Arábia uzavrela kina v 80. rokoch minulého storočia na nátlak náboženských konzervatívcov, ktorí považujú kultúrne aktivity ako návštevy filmových predstavení či koncertov za nezlučiteľné s islamskými hodnotami. Saudskí Arabi tak filmy sledujú prevažne doma v televízii či na videu, niektorí cestujú na filmové premiéry do blízkeho Bahrajnu.

V posledných rokoch sa ale situácia v tomto smere v Saudskej Arábii uvoľnila. Napríklad mladí filmoví tvorcovia dostávajú od vlády podporu na svoju tvorbu. Vláda podporuje aj filmový festival, ktorý sa tento rok po štvrtý raz konal v meste Dahrán.