Kráľovná Alžbeta II. v dokumente BBC prezradí zákulisie korunovácie

Britská kráľovná Alžbeta II. bola pri korunovácii pomazaná olejom obsahujúcim esenciu z kvetov pomarančovníka a jazmínu.

 

 

Aj táto informácia bude súčasťou dokumentu, ktorý o korunovácii odvysiela stanica BBC a ktorého časť už dala k dispozícii na svojom serveri.

Recept na olej pochádza zo 17. storočia a stráži ho dekan Westminsterského opátstva, čo je tradičné miesto korunovácií.

V hodinovom dokumente bude kráľovná odpovedať na otázky týkajúce sa jej korunovácie v roku 1953. S príhovorom vystúpi aj o svojich spomienkach na korunovačný obrad svojho otca Juraja VI. v roku 1937.

"Spomínam si, že ma otec prinútil napísať, čo si z jeho korunovácia pamätám," povedala kráľovná, ktorá potom vo svojich spomienkach ako jedenásťročná písala o klenbách Westminsterského opátstva zahalených "tajomným oparom".

Súčasťou korunovačného ceremoniálu je pomazanie. Alžbetinu korunováciu z 2. júna 1953 snímali kamery, ale v okamihu pomazania sa odvrátili.

Dekan opátstva John Hall v dokumente hovorí, že olej použitý v roku 1953 je uchovávaný v fľaštičke na dekanstve. Presná receptúra sa tají, ale Hall k nej povedal, že "ponechaný olej bol vyrobený na základe receptúry používanej v 17. storočí". "Vtedy pozostával zo sezamových semienok a olivového oleja a bol prevoňaný ružami, kvetmi pomarančovníka, jazmínu, ambry, pižma a esencií z (pachových žliaz) cibetky," povedal Hall. Ku korunovácii sa olej prináša v pozlátenej fľaštičke v tvare orla.

Dokument poskytuje predstavu o rozsahu príprav na korunovačné obrad. Hall povedal, že opátstvo bolo kvôli tomu v roku 1953 uzavreté šesť mesiacov. Do budovy boli privedené koľaje, po ktorých sa dopravovali tony najrôznejšieho materiálu. Korunovácia sa zúčastnilo 8000 ľudí.