Turecko prepustilo rok zadržiavaného nemeckého novinára

  

Turecko prepustilo nemecko-tureckého novinára Deniza Yücela, ktorého Ankara rok zadržiavala pre podozrenie z podpory terorizmu. Uviedol to dnes denník Die Welt s odkazom na Yücelovho právnika. Informáciu potvrdilo aj nemecké ministerstvo zahraničia.

Yücelov prípad dlhodobo narúšal turecko-nemeckej vzťahy. Podľa Berlína korešpondent novín Die Welt len robil svoju prácu a zadržiavaný bol z politických dôvodov. Ankara vinila Yücela zo šírenia teroristickej propagandy a z podnecovania nenávisti. Prezident Recep Tayyip Erdogan o ňom povedal, že patrí ku kurdským separatistom a že je to nemecký agent.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová hovorila o Yücelovi na štvrtkovom stretnutí s tureckým premiérom Binalim Yildirimom. Ten vyjadril názor, že štyridsaťštyriročný novinár bude čoskoro prepustený.

V nemeckých médiách sa špekulovalo, že Ankara by mohla Yücela prepustiť výmenou za modernizáciu svojich tankov. Žurnalista ale taký obchod dôrazne odmietol. Rovnako tak urobila Merkelová, podľa ktorej neexistuje medzi týmito otázkami spojitosť.

V stredu uplynul presne rok od dňa, kedy bol Yücel zadržaný v Istanbule. Vo väzbe bol bez toho, aby ho turecké úrady obžalovali.