Desiatky Maďarov vrátilo vyznamenania po ocenení kontroverzného publicistu

Štyri desiatky maďarských osobností z oblasti politiky, ekonomiky, vedy a kultúry dnes oznámili vrátenie prestížneho štátneho ocenenia na protest proti tomu, že bol za zásluhy vyznamenaný aj kontroverzný publicista Zsolt Bayer. Tento novinár je známy nenávistnými antisemitskými a rasistickými prejavmi.

Podľa médií Bayer patrí medzi priateľov predsedu vlády Viktora Orbána. K protestu maďarských prominentov sa pripojil napríklad predseda Federácie maďarských židovských obcí (Mazsihisz) András Heisler. "V žiadnom prípade by som nechcel byť v rovnakej spoločnosti ako Zsolt Bayer," zdôvodnil Heisler na svojom facebookovom účte rozhodnutie vrátiť vyznamenanie, ktoré dostal v roku 2011.

Bayer napríklad napísal, že pri represiách po rozpade Maďarskej republiky rád v rokoch 1919 a 1920 nebolo zabitých dostatočne veľa ľavičiarov a Židov. Terčom jeho rasistických výpadov sa opakovane stávajú aj Rómovia.

Orbánova vládnuca strana Fidesz však Bayerovo vyznamenanie Maďarským záslužným krížom obhajuje. "Zsolt Bayer ako literát niečím prispel," vyhlásil dnes podľa agentúry DPA hovorca poslaneckej frakcie Fidesz János Halász.

Portál 444.hu má na svojich stránkach aktualizovaný.