Volkswagen založí novú značku pre mestskú mobilitu

Nemecký automobilový koncern Volkswagen vytvorí novú značku, ktorá sa bude zaoberať mestskou mobilitou. Bude zabezpečovať služby zdieľania vozidiel alebo prevádzkovať vlastné flotily vozidiel taxi. V predvečer parížskeho autosalónu to uviedol predseda predstavenstva Volkswagenu Matthias Müller.

Meno chystaná 13. značka koncernu podľa Müllera zatiaľ nemá, do roku 2025 by sa ale mala dostať medzi troch najväčších poskytovateľov služieb mestskej mobility v Európe. Viac podrobností by mal Volkswagen zverejniť v novembri. Sídlo novej značky bude v Berlíne.

Volkswagen sa od vlaňajška potýka s rozsiahlou kauzou, keď americké úrady zistili, že niektoré jeho motory sú schopné obchádzať homologačné emisné merania. Celkovo bolo týmto softvérom vybavených asi 11 milióna áut vrátane 1,2 milióna vozidiel Škoda.

Koncern po vypuknutí aféry vymenil vedenie a začal klásť väčší dôraz na elektromobilitu a udržateľnú dopravu v mestách. V rámci stratégie 2025 firma počíta s tým, že do roku 2025 predstaví 30 elektromobilov.