Print this page

Novinár napísal knihu o Mirovi Žbirkovi Foto: Titulka knihy

Kniha vychádza pri príležitosti Žbirkových 64. narodenín, ktoré pripadli na 21. októbra.

 Kniha Miro Žbirka - zblízka od hudobného publicistu Honzu Vedrala rozpráva životný príbeh jedného z najúspešnejších predstaviteľov československej populárnej hudby. Popisuje osud muzikanta, ktorý sa v detstve nedostal na bratislavský koncert Manfreda Manna, ale teraz slávny hudobník hosťuje na jeho doske.

Autor ukazuje aj ďalšie paradoxy v kariére gitaristu, ktorý ako chlapec hral piesne Beatles, a nakoniec sám nahráva v legendárnom štúdiu Abbey Road a stretol sa s Paulom McCartneym.

"Na Žbirkovi je najzaujímavejšia jeho posadnutosť hudbou. Silný životný príbeh, ktorý sa za hocikedy bezstarostnými a veselými pesničkami a gentlemanským správaním skrýva. A tiež to, že je od osemdesiatych rokov na vrchole tuzemskej populárnej scény a pritom sa ani raz nezapredal. Jeho tvorba po celú tú dlhú dobu zostáva relevantná. Z jeho poslednej dosky Miro by sa súčasní dvadsaťroční muzikanti mohli učiť, čo to znamená znieť osobito a nehrať pritom na istotu," povedal Vedral.

Žbirka v knihe otvorene hovorí nielen o hudbe. Nevyhýba sa ani tak ťažkým okamihom, ako bola smrť jeho staršieho brata Jasona, alebo prvé nevydarené manželstvo. Poodhaľuje tiež zákulisie predrevolučnej aj porevolučnej hudobnej brandže aj to, ako podstatný bol rozdiel medzi populárnou scénou v Česku a na Slovensku. "Keby mala kniha Zblízka podtitul, znel by 'hudobný príbeh', pretože sa pri jej vzniku ukázalo, že Miro Žbirka často, aj keď možno podvedome, písal soundtrack k svojim životným peripetiám," podotkol Vedral.

Čitateľ sa okrem iného dozvie o rozkole v kapele Modus, kde Žbirka začínal svoju kariéru, o víťazstve v ankete Zlatý slávik v roku 1982, ale aj o krátkom romániku s maďarskou speváckou hviezdou Judit Szüczovou a zoznámenie so Žbirkovou dnešnej manželkou Katarínou, ktorá sa stala aj jeho manažérkou.

"K nečakaným objavom dávnych historiek ma viedli aj Honzove nezaťažené otázky. Keď som mu vysvetľoval realitu minulosti, bol niekedy prekvapený a ja som si spomínal aj na veci, ktoré by som radšej zabudol," dodal ku knihe Žbirka.

Honza Vedral je šéfredaktorom hudobného časopisu Headliner a štvrročníka o súčasnom umení ArtLover. Dlhé roky pôsobil ako hudobný redaktor denníka MF Dnes a iDnes.cz a editor hudobného časopisu Filter. Ako aktívny hudobník vystupuje ako saxofonista s medzinárodnou kapelou The Chancers.