Print this page

Opica "vysúdila" štvrtinu príjmov zo svojho autoportrétu Reprofoto youtube ODN

Fotograf, ktorý používal autoportrét nasnímaný indonézskym makakom, bude musieť štvrtinu príjmov zo snímok venovať na ochranu jej druhu. 

 

Podľa agentúry AP sa na tom dohodli obe strany súdneho sporu, v ktorom fotografa Davida Slatera žalovala organizácia Ľudia za etické zaobchádzanie so zvieratami (PETA).

Celý mediálne sledovaný spor sa točil okolo séria fotiek, ktoré Slater vydal v roku 2011 počas cesty na indonézsky ostrov Sulawesi, kde sa snažil zachytiť život makakov chocholatých. Zvedavý opičiak Naruto mu vtedy v nestráženej chvíli zobral položený foťák a začal sa s ním hrať s ostatnými členmi svojej tlupy, pričom niekoľkokrát stlačil spúšť. Výsledkom bola okrem iného známa fotografia zverejnená mnohými svetovými médiami.

PETA sa najprv pokúšala vysúdiť pre opičiaka autorské práva na jeho selfie, čo však súd vlani odmietol. Teraz dospela aspoň k dohode o časti príjmov a štvrtina budúcich ziskov spojených s fotografiou pôjde na ochranu makakov v Indonézii. "PETA a David Slater sa zhodujú, že tento prípad je významný v otázke posúvaniu limitov pre rozšírenie zákonných práv živočíchov mimo ľudský druh, ktoré oba (účastníci sporu) podporujú a budú každý naďalej pokračovať vo svojej práci na jeho dosiahnutie," uviedli PETA a Slater v spoločnom vyhlásení.

Fotografov advokát sa nevyjadril k otázke, koľko peňazí jeho klientovi doteraz zábery vyniesli.