Print this page

Žalobca: Novinárku, ktorá zomrela v ponorke, jej majiteľ dobodal Foto: Kim Wall Twitter

 Polícia objavila v konštruktérovom počítači videá zachytávajúce mučenie a popravy žien.

 

Na zohavenom tele mŕtvej švédskej novinárky Kim Wallovej, ktorá zomrela v auguste, sa našlo 15 bodných rán, povedal včera počas prípravného vypočutia v Kodani žalobca Jakob Buch-Jepsen. Zo zabitia novinárky je podozrivý dánsky majiteľ amatérsky postavenej ponorky Peter Madsen, ktorý tvrdí, že novinárka v jeho plavidle zomrela nešťastnou náhodou. Žalobca podľa agentúry AP uviedol, že Madsen Wallovú usmrtil v čase medzi 10. a 11. augustom, od tela potom oddelil hlavu aj údy a torzo so závažím potopil v mori.

Polícia objavila v Madsenovom počítači videá zachytávajúce mučenie a popravy žien. Madsen podľa agentúry AFP tvrdí, že mu daný pevný disk nepatrí a že do jeho ateliéru malo prístup mnoho ľudí.

Polícia už skôr Madsena obvinila z vraždy tridsaťročnej reportérky. Súd ho zatiaľ drží vo väzbe len pre podozrenie z neúmyselného zabitia a zohavenia mŕtvoly.

Viac: Novinárku zabil poklop, prerazil jej lebku, tvrdí majiteľ ponorky

Na začiatku septembra počas prvého verejného pojednávania Madsen uviedol, že Wallovú v ponorke zabil ťažký poklop, ktorý na ňu spadol. Dodal, že bol situáciou otrasený, konal nelogicky a zvažoval samovraždu. Potom si všetko ale rozmyslel, telo hodil do mora a ponorku nechal na mori zámerne stroskotať. Popiera, že ženu zavraždil, priznal len, že s telom nakladal nevhodne.

Novinárka naposledy videli 10. augusta, kedy nastúpila do Madsenovej ponorky, o ktorej písala reportáž. Konštruktér najprv tvrdil, že Wallová síce v jeho plavidle bola, ale neskôr z neho vystúpila. Ponorka nakoniec stroskotala, Madsen sa zachránil a Wallová bola odvtedy nezvestná. Jej trup sa našiel 21. augusta na pobreží Kodane.

Wallová študovala na parížskej Sorbonne, na Londýnskej ekonomickej škole (LSE) a na Kolumbijskej univerzite v New Yorku, kde získala v roku 2013 magisterský titul v odbore žurnalistiky. Písala okrem iného pre denník The New York Times, The Guardian alebo pre časopis Time.