Print this page

Šéfovia vydavateľstva, pre ktoré pracoval zavraždený novinár, šli za Ficom a Kaliňákom Reprofoto TA3

 


Vraždu novinára Jána Kuciaka a jho partmerky Martini Kušnírovej vníma vážne aj švajčiarsky majiteľ vydavateľstvo Ringier Axel Springer Media AG. Včera na Slovensko prišli zo Švajčiarska predstavitelia vedenia vydavateľstva na čele s generálnym riaditeľom.

Vedenie vydavateľstva má dve priority. „Absolútnou prioritou je zabezpečiť bezpečnosť našich redaktorov, aby mohli ďalej pokračovať v investigatíve a mali pocit bezpečnosti,“ povedal pre Omédiách.com hovorca vydavateľstva Peter Porubský.

Ďalšou prioritou je, aby sa prípad vraždy ich novinára a jeho partnerky vyšetril čo najskôr a čo najdôkladnejšie, dodal.  Aj preto sa dnes generálny riaditeľ vydavateľstva Ralph Büchi a šéf slovenskej dcérskej spoločnosti RAS Milan Dubec stretli na Úrade vlády s premiérom Robertom Ficom a ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Informáciu o stretnutí potvrdili obe strany. 

Podľa slov hovorcu vydavateľstva Porubského dôvodom stretnutia bola vražda novinára. "Stretli sa preto, lebo chceme, aby ten prípad bol prioritou a aby sa riešil na najvyšších miestach a čo najrýchlejšie,“ povedal Porubský.
"Môžem potvrdiť, že sa takéto stretnutie uskutočnilo. Po dohode oboch strán nebudeme o jeho obsahu informovať," povedala pre Omédiách.com hovorkyňa premiéra Beatrice Szabóová.

Odporúčame aj: Vyhlásenie Roberta Fica k vražde novinára

Pri zabezpečení ochrany novinárov sa vydavateľstvo nespolieha len na slovenskú políciu ale materská spoločnosť zabezpečila aj vlastnú bezpečnostnú zložku.

Zavraždený novinár Ján Kuciak bol tri roky členom investigatívneho tímu webu Aktuality.sk, ktorý patrí pod vydavateľstvo RAS.

„Napriek tomu, že celkové pozadie ešte nie je úplne objasnené, existuje dôvod domnievať sa, že tento zločin súvisí so súčasnou investigatívou nášho kolegu,“ napísalo vydavateľstvo vo vyhlásení.

Viac: Vyhlásenie vydavateľstva k vražde novinára a jeho partnerky

„Budeme robiť všetko čo je v našich silách, aby sme podporili orgány činné v trestnom konaní pri identifikácii páchateľov. V prípade, že tento zločin bol pokusom odradiť nezávislého vydavateľa, akým je Ringier Axel Springer, od odhalenia porušení zákona, použijeme to ako príležitosť na ešte väčšie posilnenie našej novinárskej zodpovednosti,“ píše vydavateľstvo.
Podľa novinára Ivana Mega a Toma Nicholsona môže vražda súvisieť s posledným prípadom, ktorému sa Ján Kuciak niekoľko mesiacov venoval.

Viac: Bývalý redaktor Plus 7 dní: Tému o mafii, ktorej sa venoval zavraždený novinár, mi v Pluske zhora stopli

Redakcia nepotvrdila, na akom článku Kuciak aktuálne pracoval, no je rozhodnutá jeho text zverejniť. Text zverejníme, povedal pre Omédiách.com hovorca vydavateľstva.