Print this page

Pravda má nového majiteľa - vlastníka Parlamentných listov

 


OUR MEDIA a.s. posilnila na Slovensku, stala sa majiteľom denníka Pravda. Denník sa tak stal súčasťou rodiny dezinformačných webov. Skupina OUR MEDIA totiž okrem iného vlastní české Parlamentnilisty.cz aj slovenské parlamentnelisty.sk.
"Novým vlastníkom spoločnosti P E R E X, a. s., ktorá vydáva denník Pravda a prevádzkuje webové portály pravda.sk, varecha.sk, birdz.sk, avizo.sk, moment.sk, je spoločnosť OUR MEDIA SR a.s. Jej stopercentným akcionárom je česká spoločnosť OUR MEDIA a.s., ktorú vlastní podnikateľ a senátor Ivo Valenta spolu s mediálnym magnátom Michalom Voráčkom," informuje Pravda na svojom webe.

"Parlamentní listy jsou v Česku nejvlivnější platformou, přes kterou se dezinformace šíří," píše v rozsiahlej analýze dezinformačnej scény český spravodajský web Aktualne.cz. "Mezi nejvlivnější weby, na kterých se objevují dezinformace, patří AC24, další členové této rodiny jsou Svět kolem nás, Lajkit, Vědomosti či Parlamentní listy a jejich subportály," cituje Aktuálně.cz vysoko postavený zdroj z českého ministerstva vnútra. Redakcia Parlamentních listov s tým nesúhlasí

Do portfólia OUR MEDIA a.s. úatrí okrem  webového portálu ParlamentníListy.cz a jeho slovenskej verzie aj niekoľko regionálnych televízií v Českej republike, Regionální televize CZ, televize Praha TV, televize TVS, TV Brno1.

Riaditeľka vydavateľstva slovenskej redakcie Parlamentných listov je bývalá hovorkyňa Markízy Oľga Dúbravská.

Šéfredaktorom Igor Matloň.

Slovenské vydanie Parlementných listov bolo na zozname konspiratori.sk, po upravach na stránke počas posledného roka už zo zoznamu web vypadol. Česká stránka je tam stále.

"Sme radi, že sme sa dohodli na kúpe P E R E X, a.s. Na slovenskom trhu vidíme potenciál na rozvoj našich aktivít. Pravda je silná značka a máme zaujímavé projekty a plány,“ cituje Pravda Voráčka, predsedu predstavenstva OUR MEDIA SR.

Podpredsedom predstavenstva je Jan Svoboda, ktorý zastrešuje aktivity českého senátora Iva Valentu v oblasti médií a cestovného ruchu na Slovensku.

 

Vydavateľstvo Perex doteraz vlastnila spoločnosť Florena, ktorej stopercentným vlastníkom bol podnikateľ Karol Biermann, bývalý riaditeľ bratislavského letiska za prvej Ficovej vlády. Neofociálne viacerí komentátori a médiá písali, že v pozadí Pravdy sú oligarchovia, najčastejšie sa spomínal Jozef Brhel. Kvôli pozitívnym článkom o politike Smeru bola často označovaná aj ako tlačové oddelenie Smeru, napríklad takto ju označoval komentátor Peter Schutz.

Priemerný denný predaj Pravdy v roku 2017 bol 36 277 výtlačkov, pred desiatimi rokmi, keď ju viedol Petr Šabata, tak mala predaj aj 80 tisíc.