Print this page

Brunovský k odchodom v Trende: Sú vážny zásah do organizmu redakcie Foto: Trend

K odchodom v Trende sa vyjadril spolumajiteľ a nový šéfredaktor Oliver Brunovský.

 

 

 

Po tom, ako šéfreportér Gabriel Beer potvrdil pre Omédiách.com, že odchádza z ekonomického týždeníka, Oliver Brunovský, zverejnil svoje otázky a odpovede súvisiace s odchodmi v Trende.

Z Trendu v týchto a nasledujúcich dňoch odchádza viacero kľúčových ľudí redakcie: šéfredaktor Pavol Suďa, zástupca šéfredaktora Martin Podstupka, vedúca redaktorka pre oblasť financií Táňa Vavrová, editor Martin Jaroš, redaktorka Erika Farbiaková. Podľa informácií Omédiách.com ďalší ľudia odchod zvažujú. Ľudia, ktorí odchádzajú, alebo odchod zvažujú väčšinou hovoria o únave, potrebe zmeny, ale sú medzi nimi aj takí, ktorí kritizujú komunikáciu vo firme.

„Každý z kolegov mieri inam a uvádzajú rôzne dôvody. Jeden je ale spoločný: strata energie, únava a pocit, že sú už na rovnakých miestach pridlho. V niektorých prípadoch sme ponúkali zmenu pracovného zaradenia či presun kompetencií, potreba zmeniť prostredie ale asi bola silnejšia," napísal Brunovský na webe mediálne.sk, ktorý patrí vydavateľstvu. „Nemyslím si, že problém, pre ktorý odchádzajú niektorí ľudia, sú napríklad peniaze. Je to viac otázka vyhorenia," dodal. 

Priznal, že odchody sú vážny zásah do organizmu redakcie. "Jej vedenie sme ale doplnili napospol o ľudí zvnútra firmy, ktorí energiu majú, myslím, že na svoje príležitosti čakali a teraz majú chuť posunúť noviny ďalej. Takáto generačná výmena je zároveň príležitosťou, pretože aj vydavateľský biznis sa dnes zásadne mení. Smeruje do elektronického prostredia, hľadá nové biznis modely a naša dlhodobá stratégia na to musí aktívne reagovať."

Brunovský si odpovedá aj na otázku, prečo on ako spolumajiteľ sa po Suďovi stal aj šéfredaktorom Trendu: „Bol som prvý šéfredaktor TRENDU od roku 1991 a potom som ešte raz prevzal riadenie po zhruba štyroch rokoch, keď sa redakcia ocitla v kríze. Teraz je tu navyše celosvetovo zmenená situácia na mediálnom trhu. Zmenila sa aj legislatíva, tlačový zákon už prakticky všetky povinnosti šéfredaktora presunul na vydavateľa. A ak je vydavateľská spoločnosť vybudovaná tak ako naša, to znamená, že majitelia sú prakticky neustále vo firme a jeden z konateľov je zodpovedný iba za obsah, nemá zmysel túto zodpovednosť deliť."

Ivan Haluza z redakcie bude novým zástupcom šéfredaktora. Do Trendu prichádza Zuzana Petková z Hospodárskych novín.