Print this page

Súdni lekári kritizujú políciu za postup po vražde novinára a jeho partnerky Ilustr.foto Polícia SR

Polícia podľa organizácie súdnych lekárov zlyhala, keď k vyšetrovaniu tiel zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej neprizvali súdneho lekára.

 

Vo svojom vyhlásení to dnes uviedla Slovenská spoločnosť pre súdne lekárstvo (SLS), ktorá zastrešuje súdnych lekárov.

"Prítomnosť súdneho lekára na mieste trestného činu vraždy považujeme za nanajvýš potrebnú a dôvodnú elementárnu logikou samotného vyšetrovania," uviedol predseda SLS Boris Ťažký.

Vyjadrenia policajného prezidenta Tibora Gašpara, ktorý postup polície v tejto záležitosti obhajoval, Ťažký označil za účelové ospravedlňovanie profesionálneho zlyhania polície a dehonestovanie súdneho lekárstva ako medicínskeho odboru.

Niektoré médiá už skôr spochybnili odbornosť lekára, ktorého polícia povolala k vyšetrovaniu tiel reportéra a jeho priateľky. Spomínaný lekár podľa televízie Markíza nebol súdnym lekárom ani znalcom, ale patológom, ktorý prednáša histológiu. Práve skutočnosť, že na mieste nešťastia v Kuciakovom dome v obci Veľká Mača neďaleko Trnavy nebol súdny lekár, by podľa médií mohla sťažiť určenie času smrti a ďalšie okolnosti.