Print this page

Vatikán priznal, že upravil zverejnenú fotografiu Foto. FB Vatican News

Mediálna manipulácia priamo v centre katolíckej cirkvi.

 

Vatikán v stredu priznal, že upravil fotografiu listu bývalého pápeža Benedikta XVI. terajšiemu pápežovi Františkovi, ktorú poskytol médiám. Manipulácia s fotografiou skreslila zmysel spôsobom, ktorý sa prieči zásadám žurnalistiky, napísala agentúra AP.

Vatikán fotografiu listu zverejnil v pondelok. List citoval aj pápežov hovorca na obranu proti kritikom, ktorí spochybňujú Františkove filozofické a teologické postoje a poukazujú na ich nezlučiteľnosť s pontifikátom Benedikta XVI., ktorý stál na dodržiavaní katolíckej doktríny.

Foto: Vatican

 

V čitateľnej časti listu na zverejnenej fotografii Benedikt chváli novo vydané zväzky, ktoré František venoval teológii. Tento knižný projekt, napísal Benedikt, "ozrejmuje vnútornú nadväznosť oboch pontifikátov, hoci majú odlišný štýl i temperament".

Dnes však Vatikán priznal, že rozmazal posledné dva riadky prvej strany listu, kde Benedikt začína vysvetľovať, že knihy nečítal a z teologického hľadiska teda Františka posúdiť nemôže.

Vynechaný obsah listu (druhú stranu až na podpis zakrýva štós kníh) sa podľa agentúry AP podstatne líši od zmyslu časti, ktorú Vatikán zverejnil a ktorú prevzali médiá. Z tej vyplýva, že Benedikt knihy čítal, súhlasí s nimi a majú jeho podporu.

Väčšina nezávislých médií dodržiava prísne zásady, ktoré digitálnu manipuláciu s fotografiami zakazujú.