Print this page

Hercom sa nepáčilo, že ich na tlačovke chceli novinári fotiť Foto: SND, Andrej Čanecký

Dnes popoludní bol na tlačovej besede SND rozruch. Fotografi netajili rozhorčenie, keď im tlačová tajomníčka divadla Izabela Pažítková oznámila, že nesmú na tlačovej besede fotiť ani natáčať.

 

 

SND dnes malo generálku hry Bratia Karamazovovovci a po nej bola tlačová beseda k novej hre, na ktorú boli pozvané médiá, od ktorých divadlo očakáva propagáciu novej hry. Aj preto ostali niektorí prítomní novinári prekvapení zo zákazu.
„ Po prvom pokuse niečo odfotiť pri príchode hercov začali herci kričať a gestikulovať nech ich nefotíme. Izabela Pažítková prítomných novinárov upozornila, že herci sú unavení po generálke, nalíčení a v kostýmoch a že si neželajú, aby sme ich fotili," povedal jeden z prítomných fotografov. Podľa neho nikto nesmel fotiť počas tlačovky a kamery nesmeli byť zapnuté.

„Veľmi ma sklamalo, že napriek tomu, že každý z nás si váži prácu hercov zo SND, od dnešnej tlačovky mi je jasné, že opačne to nefunguje, že oni si jednoducho našu prácu nevážia vôbec. Pretože aj takáto situácia mohla mať niekoľko ďalších riešení, keď už sme všetci prišli," povedal pre Omédiách.com fotograf René Miko. Podľa neho sa dá pochopiť, ak pani Fialová nesúhlasí, aby na fotkách z inscenácie vyzerala ako herečka z tej inscenácie a potrebuje mať ateliérové foto. „Ale že aj ostatní herci, či ženy či muži majú podobný problém, tak tu mi uniká zmysel samotných tlačoviek," povedal Miko, fotograf na voľnej nohe.

Podľa neho, ak má divadlo a herci taký postoj k medializácii, tak to mohli v predstihu oznámiť, že bude zákaz fotenia, a oni by tam neprišli. „Na dnešné poobedie som už nevzal žiadnu inú prácu. Zabil som čas a ani cent som nezarobil. Predpokladám, že by asi tažko prijali situáciu, keď ja prídem nabudúce do divadla, kúpim si lístok a poviem, že ja sa dnes nechcem pozerať na pani Fialovú, nech odíde. Bez nároku na honorár či plat za ten večer," povedal Miko.

Iný fotograf na protest odišiel.

„Novinárom sme štandardne poskytli všetky materiály súvisiace s premiérou vrátane fotografií. Po náročnej 4-hodinovej generálke (na ktorej mohli byť novinári prítomní), boli herci pochopiteľne vyčerpaní ale ochotní poskytovať rozhovory. Preto sme v ich mene na začiatku tlačovej besedy prítomných fotografov zdvorilo požiadali, aby nevyhotovovali ich portréty," povedala pre Omédiách.com tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková. „Nebol to teda zákaz, televízni kameramani po skončení tlačovej besedy nakrútili množstvo príspevkov, o čom sa budú diváci môcť presvedčiť na niekoľkých televíznych kanáloch," povedala Pažítková.