Print this page

Z domu zavraždeného Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa má stať múzeum Foto: Omédiách.com

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) chce z domu vo Veľkej Mači, v ktorom bol zavraždený investigatívny novinár Ján Kuciak a archeologička Martina Kušnírová, vytvoriť Múzeum slobody slova.

 

Zámer schválila Rada TTSK. „Chcem podotknúť, že Múzeum slobody slova vznikne v úzkej súčinnosti s pozostalými po obetiach, a tiež s kolegami Jána Kuciaka z novinárskej obce, s umeleckou a kultúrnou obcou, s miestnou samosprávou a s občianskymi aktivistami," povedal župan TTSK Jozef Viskupič.

Veľká Mača leží niekoľko kilometrov od krajského mesta Trnava. Múzeum slobody slova by malo byť nielen pamätným miestom pripomínajúcim pamiatku zavraždeného novinára, ale vytvorí priestor napríklad aj pre rôzne výstavy, stretnutia, či odborné a umelecké workshopy.

Viskupič sa v tejto súvislosti už stretol aj s Michalom Kaščákom, hudobníkom a šéfom festivalu Pohoda, ktorý zastupoval neformálne spoločenstvo okolo Petra Kalmusa, autora nápadu premeniť dom na živý pamätník.

„Slobodné umenie nemôže fungovať bez pravdy a slobody, v ich mene títo dvaja mladí ľudia zomreli. Martina skúmala pravdu o našej minulosti, Ján kriticky skúmal našu súčasnosť - bez poznania histórie a pravdivého vnímania prítomnosti nás nečaká dobrá budúcnosť. Vážim si prístup trnavskej župy, je dôležité, že takto významne chce pomôcť zachovať pamiatku Jána a Martiny," povedal Kaščák.

„Cieľom tých, ktorí sa postarali o Kuciakovu a Kušnírovej smrť, bolo umlčať pravdu. A umlčať ľudí, ktorí voči zlu a klamstvu bojujú slobodným slovom. Aj preto odkaz Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej nesmie zaniknúť v plynúcom čase, nesmieme pripustiť žiadne obmedzenia slobody slova," povedal Viskupič.