Print this page

Zástupcovia iniciatívy Kultúrny reparát sa stretnú s ministerkou kultúry, ktorú žiadajú, aby odstúpila Foto: FB Jana Kirschner

Signatári výzvy Žiadame okamžitý kultúrny reparát! prijali pozvanie ministerky kultúry Ľubice Laššákovej a zástupcovia signatárov sa s ňou stretnú v utorok 17. apríla 2018 dopoludnia v budove ministerstva.



Výzvu Kultúrny reparát podpísalo už viac ako 1500 ľudí. K výzve sa pridávajú ďalší umelci.

Vo výzve kritizujú politickú situáciu, ktorá nastala po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, a žiadajú, aby Ľubica Laššáková odstúpila z postu ministerky kultúry a aby premiér navrhol kandidáta alebo kandidátku. Vláde píšu aj tot: "Dokážte kvalifikovanou nomináciou na post ministra kultúry, že ste pochopili, o čo ide: o kompetentnosť, dôveryhodnosť a morálnu integritu. Tak sa totiž majú spravovať veci verejné. Starať sa o váš vlastný majetok či rodinu nedovolíte nekompetentným ľuďom, ale krajinu im pokojne zveríte.
Možno to neviete, ale kultúra je to, čo túto krajinu spája a odlišuje od iných. Kultúrou definujeme svoju integritu. Nie politickými deklaráciami."

Viac: Celá výzva


Medzi signatármi je napríklad speváčka Jana Kirschner, ktorá k výzve povedala toto: „Kritizovať tretí sektor považujem za veľmi nespravodlivé. Tvoria ho tí najpracovitejší ľudia v kultúre a sú absolútnymi a častokrát jedinými piliermi kultúry najmä v regiónoch. Veľmi si vážime ich neúnavnú prácu a obviňovať ich a špiniť vyhláseniami o zaoceánskych peniazoch je skutočne za hranicou zdravého rozumu. Áno, súdiť niekoho bez toho aby sme o ňom niečo vedeli, sa možno nemusí zdať fér, ale ak platí zožneš, čo si zasial, potom sa skutočne niet čomu diviť.“