Print this page

Miliardár Křetínský: Médiá kupujem z občianskej povinnosti Foto: EPholding.cz

Investície do médií považuje český miliardár Daniel Křetínský za svoju občiansku povinnosť vzhľadom na ťažkosti, ktorým čelia v súčasnosti tradičné médiá.

 

Podnikateľ to povedal v rozhovore s francúzskym denníkom Le Figaro v súvislosti s plánovaným rozšírením svojho portfólia o akvizície vo Francúzsku, kde chce pomáhať s ich rozvojom a umožniť im "v pokoji hľadieť do budúcnosti".
Svoj mediálny vplav rozširuje aj na Slovensku, v Poľsku a v ČR.

Viac: Křetinský kupuje rozhlasové stanice na Slovensku, v Poľsku, Českej republike a v Rumunsku

"Bolo to pre mňa občianske rozhodnutie," povedal v interview Křetínský, ktorý vstúpil do mediálneho biznisu spolu s Patrikom Tkáčom kúpou niekdajšieho vydavateľstva Ringier ČR, ktoré sa premenovalo na Czech News Center.

"Vlna populizmu a nacionalizmu v Európe je čiastočne výsledok ekonomického oslabenia tradičných médií," upozornil Křetínský, podľa ktorého tlač tiež čelí konkurencii zo strany veľkých internetových obrov Google, Apple, Facebook a Amazon, známych pod skratkou Gafa. Navyše práve na webe kvitne klamlivý obsah od problematických zdrojov, ktoré nahlodávajú dôveru bežných ľudí v médiá.

"Mám významný osobný majetok a chcel som investovať do českého tlače, aby som mu zaistil vzhľadom k týmto výzvam budúcnosť. Objavil som v ňom vzrušujúce odvetvie," povedal Křetínský.

Na otázku, prečo chce investovať vo Francúzsku, kde je trh s časopismi "komplikovaný", odpovedal: "Mám dostatočne komfortné ekonomické postavenie, aby som si mohol dovoliť vyberať, bez toho aby som bol motivovaný lákavým ziskom". Poukázal na "silné emočné väzby k Francúzsku", kde študoval na dijonskom lýceu, a na snahu získať medzinárodný ohlas pre svoju mediálnu skupinu Czech Media Invest (CMI). Křetinský rozširuje vplyv vo viacerých európskych rádiách a francúzskych časopisoch. Pokiaľ ide o výber titulov, časopis Marianne si vybral z občianskeho presvedčenia, hoci nie je Francúzom. K subjektom spoločnosti Lagardère povedal, že verí v nájdenie solídneho obchodného modelu. Najmä časopisu Elle chce umožniť, aby bol viac digitalizovaný.

"Mám veľkú úctu k týmto časopisom a k práci ich tímov. Nie je v našom záujme poškodiť tieto značky. S týmto dedičstvom sa bude zaobchádzať s opatrnosťou a rešpektom," povedal tiež Křetínský, aby podľa Le Figaro zažehnal obavy zamestnancov médií z nového majiteľa.

Odporúčame aj: Kontroverzný a nenásytný, píšu francúzske médiá o Křetínskom

"Sme tu, aby sme pomohli rozvíjať tieto tituly a umožnili im hľadieť pokojne do budúcnosti," dodal český podnikateľ, ktorý chce do týchto časopisov ďalej investovať a v Marianne dokonca možno posilniť redakciu. V médiách spoločnosti Lagardère sa o zamestnaneckých miestach veľa diskutuje. V predávaných spoločnostiach je 700 zamestnancov, ktoré znepokojilo, že meno budúceho majiteľa sa objavilo v Panama Papers, pretože údajne vlastnil firmu na britských Panenských ostrovoch. Podnikateľ ku kauze uviedol, že v Karibiku má iba legálne loď.

Křetínský tiež dodal, že zatiaľ o ďalších akvizíciách vo Francúzsku neuvažuje, do budúcnosti ale nič nevylučuje, ani vo Francúzsku, ani inde v Európe. Ale jeho prioritou je vraj teraz Francúzsko.

CMI má záujem o prevzatie 91procentního podielu v spoločensko-politickom týždenníku Marianne. Očakáva sa, že transakcia by mohla byť podpísaná v najbližších týždňoch. Firma rokuje s majoritným vlastníkom, ktorým je generálny riaditeľ časopisu Yves de Chaisemartin. Ten by mal po dohode vo svojej funkcii zostať.

Spoločnosť CMI jedná tiež so skupinou Lagardère Group o kúpe francúzskych časopisov, vrátane Elle a s ňou spojených produktov. Okrem Elle sa obchod s Lagardère Group má týkať francúzskych časopisov Version Femina, Art & Décoration, Télé 7 Jours, France Dimanche, Ici Paris a Public.

CMI v týchto dňoch tiež oznámila, že od skupiny Lagardère kupuje za 73 miliónov eur rozhlasové stanice v Česku, Poľsku, na Slovensku a v Rumunsku. K tým patrí napríklad Frekvence 1 a Evropa 2.

CMI prostredníctvom svojich dcérskych spoločnosti Czech News Center a CN Invest doteraz pôsobila najmä v oblasti tlače. Vydáva štyri denníky, medzi nimi Blesk, Šport a Aha!, desiatky časopisov, napríklad týždenník Reflex alebo Svet motorov, a tiež webové tituly. Spoločnosť tiež vlastní dve tlačiarne a je lídrom vo vydávaní kníh a distribúcie tlače.