Print this page

Postrelili investigatívnu novinárku z Čiernej Hory Foto: Vijesti

Známa investigatívna novinárka Olivera Lakić z Čiernej Hory bola v utorok večer v hlavnom meste Podgorici napadnutá, neznámy útočník ju postrelil. Nie je to prvý útok, ktorý zažila.


Redaktorka nezávislého denníka Vijesti bola zasiahnutá do nohy a jej život nie je ohrozený, informoval dnes denník na webe s odvolaním sa na riaditeľa centra prvej pomoci Nermin Abdiča.

Lakić je už niekoľko rokov terčom vyhrážok súvisiacich s jej článkami, ktoré sa často zameriavajú na korupciu. V marci 2012 ju neznámy útočník napadol pred domom, v ktorom novinárka býva, a surovo ju zbil. Na rovnakom mieste sa odohral tiež utorkový útok.

"Podľa všetkého si na ňu počkali pred vchodom, kde bola zbitá pred šiestimi rokmi. Pristúpil k nej nejaký človek a strelil ju do nohy. Ona hovorí, že tam boli ešte dvaja ľudia, ktorí utiekli," povedal šéfredaktor denníka Vijesti Mihailo Jovović.

"Ako dlho sa toto bude v našej Čiernej Hore diať? Ani jeden útok na ňu (Lakić) nebol vyriešený. Mnohé prípady, o ktorých písala a ktoré ukazujú na trestnú činnosť, neboli vôbec vyšetrované," dodal Jovović.

Za útok na Lakić bol nakoniec páchateľ právoplatne odsúdený. Avšak motív tohto trestného činu nikdy nebol zistený, rovnako ako zostal neznámy ten, kto si prepadnutie novinárky objednal.

Vijesti uviedli, že Lakić v posledných mesiacoch, podobne ako aj skôr, písala o pašovaní cigariet. Začiatkom roku 2011 zisťovala informácie o tom, či sa v továrni Tara v Mojkovaci v centrálnej časti Čiernej Hory a v jej skladisku v obci Donja Gorica vyrábajú a potom pašujú falošné značky cigariet. Následne o tom napísala niekoľko článkov, a keď sa prípadom začala zaoberať polícia a prokuratúra, začali jej chodiť vyhrážky.

Novinárka okrem iného napísala, že s týmito ilegálnymi aktivitami boli spojení pracovníci polície a Úradu pre národnú bezpečnosť.