Print this page

Vo vyšetrovaní Kuciakovej vraždy nastal posun, povedal prokurátor Reprofoto FB DenníkN/video

Pri vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej nastal dosť výrazný posun, cieľom útoku bol zrejme iba Kuciak a nie Kušnírová, povedal dnes novinárom generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

 


"Podstatne sa zúžili vyšetrovacie verzie. Takmer s istotou sa ustálilo, že objektom útoku bol len pán Kuciak a nebola to jeho priateľka. Tento útok bol smerovaný výlučne na neho," uviedol Ciznar. Dodal, že Kušnírová bola "v nesprávnej dobe na nesprávnom mieste".

Dvojica bola zastrelená v ich dome neďaleko Trnavy na západe Slovenska. Slovenská polícia už krátko po vražde ako najpravdepodobnejší motív vraždy označila Kuciakovu investigatívnu prácu.

Čižnár odmietol povedať podrobnosti o postupe vyšetrovania vraždy s odôvodnením, že nechce páchateľovi oznamovať informácie, ktoré vyšetrovatelia zhromaždili.

Generálna prokuratúra podľa Čižnára tiež zistila, že polícia a prokurátori pochybili v deviatich zo skúmaných 56 trestných prípadov, ktoré sa týkali osôb a firiem, o ktorých vo svojom nedokončenom článku písal Kuciak. V materiáli sa novinár venoval aktivitám talianskych podnikateľov na východnom Slovenskom, ktoré médiá spájajú s mafiou, a tiež väzbám jedného z nich na Ficových blízkych spolupracovníkov.

"Nemáme sa čím chváliť. Z deviatich (pochybení) bola jedna chyba procesná, v ôsmich boli chyby skutkové - buď veci boli odmietnuté predčasne, nezákonne a niektoré z dôvodov, ktoré nechápem ani ja," povedal Čižnár. Dodal, že kvôli spomínaným pochybeniam zložil funkciu jeden prokurátor a voči ďalšiemu bol podaný návrh na jeho odvolanie. Išlo o pochybenia napríklad v prípadoch podozrenia z daňových deliktov, kauzy budú znovu otvorené.