Print this page

Merkelová žiada od Rusov, aby pustili na MS nežiaduceho novinára Foto: FB Hajo Seppelt

Redaktor nemeckej televíznej stanice ARD Hajo Seppelt, známy svojimi reportážami o dopingu, nedostal pred futbalovými majstrovstvami sveta ruské vízum.

 

Investigatívny novinár je v Rusku nežiadúcou osobou. Spolková kancelárka Angela Merkelová vyzvala ruské úrady, aby svoje rozhodnutie prehodnotili a na šampionát ho pustili.

"Na Rusko by to nevrhlo dobré svetlo, keby pred zrakmi celého sveta takto obmedzovalo slobodu slova," uviedol dnes hovorca kancelárky Steffen Seibert. Vyzval tiež Medzinárodnú futbalovú federáciu FIFA, aby sa vložila do veci.

Päťdesiatpäťročný Seppelt sa už roky venuje problematike dopingu. Najprv sa zaoberal štátom riadeným dopingom v niekdajšej NDR, potom užívaniu nedovolených látok v cyklistike, v nemeckom lyžovaní, v Číne pred olympijskými hry v Pekingu a v roku 2014 nakrútil dokument "Prísne tajný doping - ako Rusko vyrába svojich víťazov." Následné vyšetrovanie Svetovej antidopingovej agentúry WADA odhalilo systematický ruský doping na hrách v Soči a jeho krytie s pomocou štátu. Rusko kvôli tomu bolo okrem iného vylúčené z tohtoročnej olympiády v Pchjongčchangu, kde mohli štartovať športovci len pod neutrálnou vlajkou.