Print this page

Na zatvorenie jadrovej strelnice v KĽDR pustili zahraničných novinárov Foto: Twitter

Do Severnej Kórey dnes pricestovala malá skupina zahraničných novinárov, ktorí budú spravodajsky pokrývať likvidáciu tamojšieho jadrového testovacieho strediska.

 

Informovala o tom agentúra AP, ktorej spravodajca je súčasťou delegácie žurnalistov. KĽDR prisľúbila zničiť skúšobný polygón, čo označuje za potvrdenie záväzku skončiť so skúškami jadrových zbraní.

Konkrétny deň oficiálnej ceremónie bude určený podľa počasia, Pchjongjang už v polovici mesiaca spresnil termín v rozmedzí 23. až 25. mája. Odstrelené budú podzemné tunely, do ktorých bude následne zablokovaný vstup, zničené budú tiež všetky výskumné budovy, pozorovacie stanovište a kontrolné posty.

Na udalosť boli pozvaní novinári z Číny, Británie, Ruska a Spojených štátov. Pôvodne pozvanie platilo aj pre osem juhokórejských reportérov, KĽDR to ale zrušila po tom, čo pozastavila so susednou krajinou väčšinu kontaktov. Pchjongjang tak protestuje proti spoločnému vojenskému cvičeniu amerických a juhokórejských vojakov Max Thunder.

Zatiaľ čo podľa Pentagonu sa jedná o rutinné a obranné manévre, KĽDR cvičenie označuje za provokáciu a ohrozenie vlastnej bezpečnosti. Pchjongjang kvôli manévrom tiež pohrozil zrušením pripravovaného summitu severokórejského vodcu Kim Čong-una s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, ktorý je naplánovaný na 12. júna v Singapure.

Plánované zničenie jadrového testovacieho strediska pri obci Pchunggje na severe KĽDR je vnímané ako gesto dobrej vôle zo strany Kim Čong-una, ktorý v posledných mesiacoch podnikol mnoho ústretových krokov, ktoré prispeli k zníženiu napätia na Kórejskom polostrove, vrátane schôdzky s juhokórejským prezidentom Mun Ce-inom.

Kritici ale zdôrazňujú, že plánovaná likvidácia testovacieho strediska, kde KĽDR uskutočnila všetkých šesť svojich nukleárnych skúšok, nie je ničím iným než len gestom. Čínski vedci nedávno uviedli, že stredisko sa po poslednej jadrovej skúške stalo zrejme nepoužiteľným, keďže časť podzemného areálu sa po výbuchu zrútila.

Pochybnosti budí aj skutočnosť, že k zničeniu strediska boli prizvaní iba zahraniční novinári, nie medzinárodní jadroví inšpektori. Podľa expertov by pre Kima navyše nebol problém vybudovať stredisko nové, ak by chcel atómové zbrane znovu testovať.