Print this page

EP je znepokojený z nedostatočného vyšetrenia vraždy Jána Kuciaka a zastrašovania novinárov Foto: Omédiách.com

Európsky parlament bude monitorovať korupciu a slobodu tlače, špeciálne sa zameria na Slovensko a Maltu.


Zaujímať ich bude aj pokrok vo vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka.

Výbor EP pre občianskej slobody (LIBE) zriadil Monitorovaciu skupinu pre právny štát, ktorá začala svoju činnosť v utorok pod vedením poslankyne Sophie in ‘t Veld . Táto skupina nadviaže na dve ad hoc delegácie, ktoré Európsky parlament vyslal po vražde novinárky a blogerky Daphne Caruany Galizie v decembri 2017 na Maltu a po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej v marci 2018 na Slovensko.

Európsky parlament znepokojuje nedostatočný pokrok vo vyšetrovaní vrážd v oboch krajinách, ale aj opakujúce sa tvrdenia o obťažovaní a zastrašovaní novinárov či množiace sa obvinenia z korupcie a podvodov. Cieľom novej monitorovacej skupiny je poskytnúť plnú podporu snahám o dosiahnutie spravodlivosti a zaistenie dodržiavania princípov právneho štátu.

Mandát monitorovacej skupiny, ktorý vyprší 31. decembra, jej umožňuje zorganizovať vypočutia a formálne stretnutia, ale aj vyslať poslancov na prieskumné pracovné cesty. Skupina by mala o svojej činnosti priebežne informovať celý Európsky parlament. Na konci svojho pôsobenia predloží plénu návrh uznesenia.