Nemecko vystrašila falošná správa, za ktorou bol satirický magazín

Nemecko vystrašila falošná správa, za ktorou bol satirický magazín Foto: FB Angela Merkel

Na informáciu naletela a šírila ju aj agentúra Reuters.

 

Krátkodobý šok a zľaknutie v Nemecku spôsobila informácia o tom, že sa predseda Kresťanskosociálnej únie (CSU) Horst Seehofer rozhodol vypovedať dlhoročné spojenectvo so sesterskou Kresťanskodemokratickú úniou (CDU) kancelárky Angely Merkelovej. Ukázalo sa, že ide o správu satirického magazínu Titanic.

Správu do celého sveta v sobotu popoludní vypustila agentúra Reuters, ktorá sa pritom odvolávala na twitterov účet rozhlasovej a televíznej stanice HR. Za niekoľko minút o nej informovali niektoré nemecké weby aj spravodajské televízie, ktoré okamžite začali rozoberať, čo koniec mnohoročného spojenectvo CDU a CSU a s ním ruka v ruke idúci koniec vlády znamená. Než šokujúcu novinku stačili okomentovať prví pozvaní experti, ukázalo sa, že ju do sveta vypustili recesisti.

Správa, ktorú by zrejme za normálnych okolností nikto nebral vážne, spôsobila tak silný rozruch kvôli tomu, že medzi CDU a CSU teraz skutočne panuje nebývalé napätie, ktoré podľa niektorých môže dokonca ohroziť aj ďalšie fungovanie veľkej koalície CDU/CSU a sociálnych demokratov (SPD) .

Príčinou sporu sú Seehoferove plány vracať hneď na nemeckých hraniciach späť utečencov, ktorí už boli zaregistrovaní v inom štáte EÚ, vo Švajčiarsku alebo v Nórsku. Merkelová ich zatiaľ s odkazom na európsky právny rámec odmieta, kvôli čomu už Seehofer pohrozil aj tým, že ich presadí sám, napriek jej vôli. Takýto postup by v Nemecku prakticky nemal obdobu.