Print this page

Právnu ochranu novinárov má riešiť špeciálna pracovná skupina Foto: FB Ľ. Laššáková

Rada vlády SR pre kultúru, ktorej predsedá ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková, schválila vytvorenie špeciálnej pracovnej skupiny, ktorá má riešiť právnu ochranu novinárov.


„Dočasná pracovná skupina pre právnu ochranu novinárov sa zameria na doplnenie súčasných právnych noriem a prepojenie trestnoprávnej regulácie a právnej regulácie médií,“ píše ministerstvo kultúry.

Skupina pripraví vymedzenie pojmu novinár a právne definovanie osobitného postavenia novinára z hľadiska ochrany zdroja, ako aj ochrany samotného.

Odporúčame aj: Ministerka kultúry poskytla rozhovor dezinformačnému webu, vystupuje v ňom ako jeho ochrankyňa

Členmi pracovnej skupiny sú zástupcovia ministerstiev kultúry, spravodlivosti, vnútra, zahraničných vecí a európskych záležitostí, Generálnej prokuratúry, Rady pre vysielanie a retransmisiu, Slovenskej asociácie novinárov, Slovenského syndikátu novinárov, Asociácie vydavateľov tlače, Asociácie nezávislých rozhlasových a televíznych staníc Slovenska, Asociácie na ochranu novinárskej etiky v Slovenskej republike a Združenia pre internetovú reklamu IAB Slovakia.

Vecným garantom dočasnej pracovnej skupiny bude Výbor pre médiá Rady vlády SR pre kultúru.

Rada vlády schválila aj špeciálnu pracovnú skupinu pre odstránenie prípadných problémov pri titulkoch pre osoby so sluchovým postihnutím.