Print this page

V auguste vyjde Vogue, určený pre český a slovenský trh Reprofoto youtube/Vogue

Prvé číslo českej mutácie časopisu Vogue, určenej pre český a slovenský trh, vyjde 17. augusta.

 

Od toho istého dňa bude pre verejnosť otvorená v Umeleckopriemyselnom múzeu v Prahe výstava nazvaná Prvé vydanie Vogue Czechoslovakia. Mesačník, ktorý bude v češtine distribuovaný aj na Slovensku, je 24. jazykovou mutáciou magazínu, ktorý začal vychádzať už koncom 19. storočia. V módnej brandži býva považovaný za najvplyvnejší módny časopis.

Časopis povedie niekdajšia šéfredaktorka českej Elle Andrea Běhounkova.

Licenciu pre českú mutáciu získala spoločnosť V24 Media, ktorú založili Michaela Seewaldová a Fabrice Biundo. Časopis Vogue budú vydávať v spolupráci s vydavateľstvom Condé Nast.

Vogue založil Arthur Baldwin v roku 1892 ako týždenník pre newyorskú spoločenskú smotánku.

Prinášal správy zo spoločnosti, písal o životnom štýle vyšších tried a zoznamoval čitateľov s etiketou. Nechýbali recenzie kníh, divadelných hier a koncertov. V roku 1909 po jeho smrti kúpil Vogue americký obchodník Condé Montrose Nast, zakladateľ vydavateľstva Condé Nast a o rok neskôr ho začal vydávať aj v Európe.

V roku 1932 mal Vogue ako prvý na obálke farebnú fotku. V 60. rokoch Vogue predstavil úplne iný vzhľad modeliek - plné tvary vystriedal veľmi štíhly až androgýnny zjav. V auguste 1974 sa na obálke Vogue vôbec prvýkrát objavila afroamerická modelka. Od roku 1988 je šéfredaktorkou americkej verzie Anna Wintour, dnes jedna z najvplyvnejších postáv módneho priemyslu.

Kým v 60. rokoch propagoval chudé modelky, pred niekoľkými rokmi sa Vogue pridal k ďalším časopisom a deklaroval, že končí s príliš mladými a príliš chudými modelkami. Zdravie modeliek a predovšetkým ich hmotnosť sa stali predmetom mnohých diskusií, najmä po smrti dvoch modeliek v rokoch 2006 až 2007, ktorú pravdepodobne spôsobila porucha príjmu potravy.