Print this page

Polícia obvinila SME z manipulácie, redaktori sa vybrali za bývalým SISkárom Kosíkom Reprofoto sme.sk

Denník SME dnes priniesol reportáž z cesty redaktorov Matúša Burčíka a Matúša Krčmárika do afrického štátu Mali, kde sa stretli s medzinárodne hľadaným Ľubošom Kosíkom, ktorý je uväznený v miestnej väznici.

 

Kosík je bývalý príslušník Lexovej SIS, koncom roku 2017 v rozhovore spoza mreží pre SME povedal, že chce vypovedať o závažných kauzách z minulosti, ktoré doteraz nie sú doriešené - ako je únos syna exprezidenta Michala Kováča, pokus o vraždu korunného svedka únosu Oskara Fegyveresa či vražda jeho spojky Róberta Remiáša.

V januári poslal vyhlásenie, v ktorom označil Ivana Lexu za osobu, ktorá riadila únos prezidentovho syna. „Prešlo však pol roka a slovenské vyšetrovacie orgány na jeho ponuku svedčiť nijako nereagovali,“ píše SME. Za Kosíkom sa preto vybrali redaktori SME, v reportáži pripomínajú, že do Kosíkovej kauzy je osobne zainteresovaný bývalý minister vnútra Robert Kaliňák. Kosík z afrického žalára podľa SME potvrdil, že do prípravy vraždy Fegyveresa bola vraj zapletená aj Kaliňákova súčasná manželka Zuzana. „Ako príslušníčka SIS bola podľa Kosíka členkou skupiny, ktorú v roku 1997 tajná služba vyslala vyhľadať Fegyveresa do Švajčiarska, kde sa skrýval."

SME oslovilo tamojšie ministerstvo spravodlivosti so žiadosťou o povolenie návštevy Kosíka listom koncom januára. Súhlas ministerstvo vydalo 23. februára. Do Mali napokon redaktori vycestovali v polovici júna. Ešte predtým získali súhlas s návštevou Kosíka aj od príslušného prokurátora z Bamaka.

Reportáž je o tom, ako to vyzerá vo väzení v Mali a o tom, čo im rozprával Kosík.

Na reportáž reagovala Polícia podráždeným statusom na facebooku, kde obvinila redakciu SME z manipuluje s faktami. „Vytvára virtuálnu realitu a podieľa sa tak na poškodzovaní Policajného zboru, čo má aj vplyv na prieskumy dôveryhodnosti štátnych inštitúcií, keď sa ku konzumentom takýchto správ dostávajú nepravdivé informácie,“ píše Polícia.

Políciu sme požiadali o odpoveď na otázky, ktoré informácie denníka SME považujú za manipulácie a nepravdivé. Prezídium policajného zboru reaguje takto:

"Hlavný titulok článku „Dokázali sme, čo polícia nie. Išli sme do Mali za exsiskárom Kosíkom“, ale aj vyjadrovanie v ďalších častiach... umelo navodzuje atmosféru, že polícia nie je schopná sa stretnúť s pánom Kosíkom." (Denník neskôr zmenil titulok na webe na Boli sme v africkom väzení za bývalým agentom SIS Kosíkom) "Toto absolútne nie je pravda," reaguje Prezídium Policajného zboru. „Žiadna polícia žiadnej krajiny nemá právomoc svojvoľne operovať a pôsobiť mimo územia vlastnej krajiny." Polícia ďalej tvrdí, že vykonáva všetky kroky, ktoré jej legislatíva dovoľuje, aby Kosíka dopravili na Slovensko a mohol vypovedať pred vyšetrovateľom. „To, že sa novinár stavia do úlohy policajta, ktorý našiel pána Kosíka, považujeme za vytváranie virtuálnej reality nezodpovedajúcej skutočnosti. Je naozaj jednoduché si kúpiť ako slobodná osoba letenku a ísť na miesto, ktoré si vie každý vygoogliť. Vydávací proces osoby z krajiny, s ktorou nie sú medzinárodné zmluvy je veľmi zložitý.“ (Celé stanovisko Prezídia).

"V januári poslal Kosík Generálnej prokuratúre mail, v ktorom žiada o informáciu, ako má na Slovensko doručiť svoju výpoveď, aby bola zákonná. Doteraz nedostal žiadnu odpoveď. To snáď hovorí za všetko. Spomeňme si ešte, ako sa súčasný policajný prezident Lučanský v Maďarsku stretol s medzinárodne hľadaným mafiánom Šátorom. Keď sa chce, tak to ide,“ reagoval na kritiku polície jeden z autorov článku Burčík.

Šéfredaktorka SME: Polícia sama poškodzuje svoju dôveryhodnosť

„Je vo verejnom záujme, aby polícia zrozumiteľne vysvetlila verejnosti, prečo doteraz Ľuboša Kosíka nekontaktovala, napriek jeho jasne komunikovanej snahe poskytnúť svedectvo,“ povedala pre Omédiách.com šéfredaktorka SME Beáta Balogová. „Namiesto spomínaného vysvetlenia polícia na sociálnej sieti pohotovo útočí na denník SME. Tvrdí, že denník poškodzuje dobré meno polície. Práve naopak, absencia konkrétnych krokov na vypočutie Kosíka alebo absencia jasného vysvetlenia, že čo doteraz v tomto smere polícia urobila, poškodzuje jej dôveryhodnosť,“ myslí so Balogová. Reportáž podľa nej potvrdzuje, že štátne orgány Mali komunikujú a že Kosík je naozaj vo väzení, keďže Robert Kaliňák v minulosti spochybňoval aj tento fakt.

Prípad komentuje aj Šátek

K prípadu sa v diskusii vyjadril aj bývalý vyšetrovateľ a bývalý riaditeľ Úradu boja proti korupcii Jozef Šátek: „Je jasné, že sú osoby na Slovensku a nie je ich málo, ktoré robia všetko preto, aby Kosík v trestných veciach nemohol slobodne proti nim svedčiť, veď im ide relatívne o pokojný a blahobytný život. Určite sa niektoré úkony zo strany slovenských orgánov so zámerom získať dôkaz od Kosíka alebo jeho vydanie na Slovensko urobili, skôr formálne. Predpokladám tiež, že sa niektoré mohli urobiť razantnejšie a premyslenejšie, čo však závisí od odbornej kvality našich "orgánov" ale aj od ich chuti (pozor korupcia) využívať aj neštandardné prostriedky napr. v súčinnosti s našou diplomaciou (za účinnej spolupráce diplomatických misií členských krajín EÚ, najmä Francúzska) vyslať styčného dôstojníka, ktorý by na mieste podľa možností a miestnych zvyklostí zaktivizoval a koordinoval činnosť ministerstva spravodlivosti v Mali, zabezpečil aspoň operatívny kontakt s Kosíkom a ním poskytnuté informácie využiť k ďalšiemu výkonu vyšetrovania na Slovensku, pravdaže využiť aj sily a prostriedky našej spravodajskej služby,“ napísal Šátek.