Print this page

Boris Johnson je opäť novinár Foto: FB B. Johnson

Bývalý britský minister zahraničia Boris Johnson sa vrátil k pôvodnému povolaniu komentátora denníka The Daily Telegraph. Vo svojom prvom príspevku kritizoval Britov za nedostatok sebadôvery.

Johnson riadil ministerstvo zahraničia od roku 2016 a demisiu podal pred týždňom kvôli nezhodám o forme vystúpenia Veľkej Británie z Európskej únie. Nasledoval ministra pre brexit Davida Davisa. Obaja sú zástancami takzvaného tvrdého brexitu a nesúhlasia s plánom premiérky Theresy Mayovej.

Podľa médií Johnson s denníkom spolupracoval viac ako 20 rokov. Pracoval pre neho v čase, keď bol dopisovateľom v Bruseli v rokoch 1989 až 1994. Ešte predtým ho prepustili z The Times, kvôli vymyslenému citáciu. Ako novinár vyjadroval euroskeptické postoje a aj v čase, keď zastával ministerský post, publikoval niekoľko článkov, v ktorých väčšinou útočil na autoritu Mayovej.

Pri svojej demisii povedal, že sen o brexite umiera. Vo svojom nedeľňajšom stĺpčeku napísal, že svet verí vo Veľkú Britániu, a vyzval občanov, aby túto dôveru so svetom zdieľali. "Svetové elity skladajú tejto krajine najvyššie komplimenty tým, že sem chcú jazdiť, nakupovať, posielať svoje deti do tunajších univerzít. Sú ohromené nezmyslami publikovanými v médiách a nedostatkom sebadôvery v súčasnej debate o EÚ a o tom, či môžeme robiť niečo sami pre seba," napísal Johnson.

"My všetci si musíme, v tomto kritickom momente pre náš ústavný vývoj, veriť, veriť v britský národ a v to, čo dokáže, aj v našu demokraciu," dodáva Johnson.