Print this page

Prokuratúra zrušila obvinenie novinárky

Postup policajnej hovorkyne, ktorá informovala o obvinení novinárky a neposkytla informáciu o zrušení obvinenia, považuje šéfredaktorka Nového Času za neštandardný: "Postup polície považujeme za šikanovanie novinárky, ktorá píše aj o práci polície."

 

 

V pondelok trnavská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová informovala o tom, že novinárka Zuzana Š. je obvinená z toho, že sa vydávala pri získavaní informácií za vyšetrovateľku. Šlo o prípad nehody, keď opitý vodič v oblasti Mokrý Háj pri Skalici zrazil päť mladých ľudí a z miesta činu ušiel. Novinárku Nového Času obvinili v piatok 12. Apríla. Hovorkyňa o obvinení informovala v pondelok v správe agentúry SITA. V tom čase vydavateľstvu ešte nebolo doručené obvinenie. Dnes šéfredaktorka Nového času pre Omédiách.com povedala, že „v ten istý deň v pondelok prokurátor Okresnej prokuratúry Skalica zrušil uznesenie vyšetrovateľa o obvinení pre jeho nezákonnosť a nedostatky." V stanovisku, ktoré má Omédiách.com k dispozícií, šéfredaktorka Nového Času Júlia Kováčová vyjadrila počudovanie nad „nezákonnými praktikami polície k obvinenej novinárke Nového Času."

Prečítajte si aj: Redaktorka Nového Času sa údajne vydávala za vyšetrovateľku

Novinárka podľa vyjadrenia policajnej hovorkyne mala získať rodinné fotografie a informácie o nehode od manželky vodiča. „Postupne sa pýtala na okolnosti nehody, žena jej umožnila nafotiť si detaily zranení na tvári a tiež fotografiu jej manžela. Na druhý deň po jej návšteve vyšiel článok v celoslovenskom denníku a zo zverejneného textu a fotografií žena pochopila, že ju nenavštívila policajtka, ale redaktorka," cituje hovorkyňu SITA.

„V súvislosti s medializáciou redaktorky najväčšieho slovenského denníka, ktorá sa mala dopustiť prečinu poškodzovania cudzích práv, keď sa mala vydávať za vyšetrovateľku, vyjadrujeme rozhorčenie nad postupmi policajného vyšetrovateľa. Neprofesionálnym a nezákonným postupom hrubo poškodil dobrú povesť redaktorky aj denníka Nový Čas," píše Kováčová. Podľa nej vykonštruované obvinenie, ktoré prokuratúra okamžite v priebehu jedného dňa zrušila, však postačilo na to, aby navodilo falošný dojem, že najväčší slovenský denník zamestnáva a posiela redaktorov do terénu ako falošných vyšetrovateľov. „Nie je to pravda a ohradzujeme sa proti takýmto obvineniam, ktoré polícia vypustila do okruhu pre média v čase, keď už prokuratúra toto obvinenie zrušila s tým, že je nezákonné!" hovorí Kováčová, podľa ktorej informáciu, ktorú policajná hovorkyňa o obvinenej novinárke 15. apríla zverejnila, no podľa Kováčovej navyše ani neoverila a dodatočne nedementovala, keďže ten istý deň 15. apríla bolo obvinenie zrušené.

Vydavateľstvo Ringier Axel Springer, ktoré vydáva denník Nový Čas, ani dotknutá redaktorka dodnes oficiálne uznesenie o obvinení a o trestnom stíhaní redaktorky z 12. apríla 2013 nedostalo. "Bolo nám ale doručené uznesenie z 15. apríla 2013 o zrušení uznesenia, podľa ktorého bola redaktorka obvinená. Takéto konanie, že polícia stihla informovať verejnosť skôr ako dotknuté strany, považujeme pri najmenšom za neprofesionálne," napísala Kováčová. Postup polície považuje za šikanovanie novinárky, ktorá píše aj o práci polície.

Požiadala som o stanovisko Prezídum policajného zobru.